Κώστας Τζαβάρας : Τιμές και μεσάζοντες «καίνε» τους πατατοπαραγωγούς

Σάββατο, 07 Ιουνίου 2008

Η κακή περίοδος στην καλλιέργεια της πατάτας, έρχεται να προστεθεί στα σοβαρά αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες λύσεις, κυρίως στον τομέα των ανεξέλεγκτων και παράνομων εισαγωγών, που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» για την προώθηση του δικού μας προϊόντος.

Τα ανωτέρω τονίζει, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ενημερώθηκε σε σχέση με τα φετινά προβλήματα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα επισκεφθεί και καλλιέργειες πατάτας σε δημοτικά διαμερίσματα του Ηλειακού Κάμπου. Οπως είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, πολλοί πατατοπαραγωγοί μας πέφτουν «θύματα» εμπόρων και μεσαζόντων και έχουν σαφώς να αντιμετωπίσουν το εξαιρετικώς μεγάλο πρόβλημα με την εισαγωγή της ξένης πατάτας η οποία αλλοιώνει το ντόπιο προϊον και δημιουργεί μοιραίως συνθήκες αισχροκέρδειας στην αγορά. Αισχροκέρδεια που καλείται να την πληρώσει και ο καταναλωτής ο οποίος αγοράζει Αιγυπτιακή ή άλλης προέλευσης πατάτα ως… ελληνική και εξαπατάται…

Στο θέμα αυτό, συνέχισε ο κ. Τζαβάρας απαιτούνται αυστηρότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού. Στα συσκευαστήρια (ιδιαιτέρως εκεί) στις λαϊκές αγορές, στους χώρους όπου γίνονται εισαγω- γές κλπ. Οι Ελληνες πολίτες και βεβαίως οι πατατοπαραγωγοί θα πρέπει να προστατευθούν και τούτο είναι χρέος και ευθύνη της Πολιτείας… Απαράδεκτες τιμές

Οσον αφορά στο θέμα των τιμών ο Ηλείος βουλευτής τις χαρακτήρισε ως απαράδεκτες αφού είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορούν ουσιαστικά, να βοηθήσουν το εισόδημα των πατατοπαραγωγών μας. Το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώννται στο 0,10 ευρώ το κιλό ενώ στην αγορά αυτές διαμορφώνονται ακόμη και στο 0,80 Ευρώ δείχνει τη «μεγάλη ψαλίδα» αλλά και το πώς… οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον κόπο και το μόχθο των συμπατριωτών αγροτών μας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι εμφανίζεται και αύξηση στο κόστος καλλιέργειας του προϊόντος οι τιμές θα πρέπει να διαμορφωθούν για τους πατατοπαραγωγούς μας σε υψηλότερα επίπεδα που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σχετική επιστολή για τα παραπάνω ο κ. Τζαβάρας θα στείλει τη Δευτέρα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet