Κώστας Τζαβάρας : Σε κίνδυνο οι εξαγωγές της φράουλας και της πατάτας

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008

Για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αγροτική μας παραγωγή εξαιτίας της απεργίας των γεωπόνων του Δημοσίου, ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επιστολή που έστειλε χθες ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας.

Ειδικότερα Επισήμανε , ότι οι αγρότες της Ηλείας μετά τα όσα έχουν υποστεί και τα συνεχή προβλήματα από καταστροφές κλπ δεν είναι δυνατόν τώρα να έχουν να αντιμετωπίσουν και την απεργία των γεωπόνων, που … αφήνει απούλητα τα προϊόντα στους στο χωράφι!

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τζαβάρας για το προϊόν της φράουλας αλλά και αυτό της πατάτας. Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών σε μεγάλες αγορές όπως της Ρωσίας, της Πολωνίας, και της Ελβετίας όπου γίνονται και οι μεγαλύτερες σχεδόν παραγγελίες, δεν μπορούν να προχωρήσουν, γιατί δυστυχώς, δεν έχουν πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου τα οποία και απαιτούνται για τις συγκεκριμένες χώρες.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για πολύ καιρό ακομη τότε η ζημιά που θα έχουν υποστεί, τόσο οι παραγωγοί της φράουλας όσο και οι πατατοπαραγωγοί μας θα είναι σημαντική, αφού πέραν των άλλων έχουν κλεισθεί και συμφωνίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η αδυναμία ωστόσο εξαγωγών πέραν του ότι οδηγεί σε καταστρατήγηση αυτών των συμφωνιών, δυσφημεί την εμπορική εικόνα της χώρας και βεβαίως φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους αγρότες μας που θα υποστούν και τεράστια οικονομική επίπτωση.

Καλό είναι λοιπόν, πρόσθεσε ο Ηλείος Βουλευτής, να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των γεωπόνων του Δημοσίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να σταματήσει η απεργία και να γίνουν κανονικά οι εξαγωγές

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet