Κώστας Τζαβάρας: Μεγάλη η καταστροφή στις καλλιέργειές

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

 «Χάθηκαν» φράουλες, πατάτες, πρώιμο καρπούζι, κ.λ.π. Τεράστιο είναι το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής από την συνεχιζόμενη κακοκαιρία, ειδικώς δε, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της πατάτας αλλά και της φράουλας στην περιοχή της Μανολάδας.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος επισκέφθηκε διάφορες περιοχές, είδε το μέγεθος της καταστροφής και επαναφέρει το ζήτημα των ελέγχων από τον ΕΛΓΑ κάτι που είχε επισημάνει πριν καν ξεκινήσει το νέο κύμα κακοκαιρίας εκφράζοντας τους φόβους του, για την τύχη της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Τζαβάρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο αγροτικός τομέας βιώνει στον Ηλειακό κάμπο μία από τις χειρότερες «επελάσεις» του παγετού γι’ αυτό και οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές και ανεπανόρθωτες.

Σε αυτή την περίπτωση είναι και η καλλιέργεια της φράουλας, αφού καταστράφηκε τόσο το προϊόν που ήταν έτοιμο προς συγκομιδή και εξαγωγή, όσο και η ανθοφορία της επόμενης σοδειάς, κάτι που συνεπάγεται και πολύ μεγάλη οικονομική ζημία για τους παραγωγούς της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Ο κ. Τζαβάρας συμπληρώνει ότι ήταν τόσο χαμηλές οι θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας που δεν άντεξαν ούτε οι καλλιέργειες εντός των θερμοκηπίων! Και για την πατάτα επίσης δηλώνει  ότι η καταστροφή αφορά όχι μόνο στη φθινοπωρινή αλλά και στην ανοιξιάτικη της οποίας η σπορά είχε ξεκινήσει και έτσι το «κτύπημα» ήταν διπλό.

Αυτά οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους και οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ όταν θα έρθουν για την πραγματοποίηση ελέγχων. Ο βουλευτής της Ν.Δ. σημειώνει ακόμη την καταστροφή στα εσπεριδοειδή του κάμπου, ενώ κάνει  ιδιαίτερη μνεία στην πρώιμη καλλιέργεια του καρπουζιού όπως και σε κάποιες κατηγο- ρίες κηπευτικών, κ.λ.π.

Συνεχίζοντας ο κ. Τζαβάρας αναφέρει ότι πρόκειται να  κάνει άμεση παρέμβαση προς τον ΕΛΓΑ προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των ελέγχων, αλλά να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις εγκαίρως προς όφελος των αγροτών

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet