Κώστας Τζβάρας: «Ο λαός δεν ψήφισε τη Σύγκλητο του κ. Μπούρα για να νομοθετεί αλλά την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη»

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021

-Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προαναγγέλλει ο βουλευτής Ηλείας μετά την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας για τα ΑΕΙ στην Ηλεία

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις πανεπιστημιακές σχολές στην Ηλεία θα προβεί ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, μετά την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υφυπουργό Άγγελο Συρίγο, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την ομολογία του υφυπουργού ότι έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών το δικαίωμα να συντάσσει και να εισηγείται Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, καταστρατηγώντας κάθε συνταγματική αρχή διακυβέρνησης.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι αφενός την εξουσία νομοθέτησης την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση με βάση το Σύνταγμα και όχι η Σύγκλητος του Παν/μίου Πατρών ή οποιουδήποτε ιδρύματος και αφετέρου ότι η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας δεν σχετίζεται με το ερώτημα που έθεσε, καθώς αφορά όσα έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν με τον εξοβελισμό της Μουσειολογίας Πύργου και της Γεωπονίας Αμαλιάδας από το Μηχανογραφικό του 2021, με βάση το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε πως η ερώτησή του αφορά ξεκάθαρα την ίδρυση νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα ΤΕΙ που κατήργησε ο «νόμος Γαβρόγλου» (ν.4610/2019) σύμφωνα με νέο θεσμικό πλαίσιο που η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει εξαγγείλει με δηλώσεις και συνεντεύξεις στον Τύπο.

«Δυστυχώς ο υφυπουργού αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτησή μου, για αυτό και προτίθεμαι να προβώ σε νέα παρέμβαση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενδεχομένως και με Επίκαιρη Ερώτηση. Προσωπικά επικαλέστηκα δημοσιευμένες δηλώσεις τόσο του ιδίου όσο και της υπουργού Παιδείας, με τις οποίες προαναγγέλλουν την ίδρυση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών εντός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί και προφανέστατα δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συγκλήτου του Παν/μίου Πατρών, τις οποίες αξίζει να υπενθυμίσω πως οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων τις απέρριψαν πανηγυρικά.

Επειδή πρόκειται να ιδρυθούν Σχολές που ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν τα καταργημένα από τον νόμο Γαβρόγλου ΤΕΙ, είναι λογικό και δίκαιο, οι Σχολές αυτές να ιδρυθούν σε πόλεις που λειτουργούσαν οι καταργημένες σχολές. Για αυτό ζήτησα και εξακολουθώ να ζητώ από την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει την Ηλεία στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν αυτές τις νέες Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει το θέμα και δεν θα επιμείνει στην υπεράσπιση προτάσεων οι οποίες οδήγησαν στην ίδρυση τμημάτων με εννέα εισακτέους, όπως στην περίπτωση των γεωπονικών της Αιτωλοακαρνανίας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet