Κ. Τζαβάρας: «Άμεση και επαρκής στήριξη στους πληγέντες Ηλείους σταφιδοπαραγωγούς»

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021

Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τα καιρικά φαινόμενα σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να υλοποιηθεί πρόγραμμα αναμπέλωσης με την αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλη χρηματοδοτική πηγή.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι οι απότομες μεταβολές του καιρού στην Ηλεία έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στην καλλιέργεια της σταφίδας, αφού μέσα στον Ιούνιο σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση και δέκα ημέρες αργότερα πολυήμερος καύσωνας.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει ότι όλα τα σταφιδοχώρια του δήμου Πύργου (Βροχίτσα, Άγιοι Απόστολοι, Χειμαδιό, Χαριά, Σόπι, Κορυφή, κ.ά.) , του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (Καυκανιά, Χελιδόνι, κ.ά.) του δήμου Ήλιδας (Δαφνιώτισσα, Χάβαρι, ΔΕ Πηνείας) και του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων (Μακρίσια, Κάτω Σαμικό, κ.ά.) έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί, ενώ ενδέχεται το προϊόν να καταστεί δύσκολα εμπορεύσιμο.

Μεταφέροντας την ανησυχία για τις πιθανές διακυμάνσεις στην τιμή και για την ανεπάρκεια του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο Κώστας Τζαβάρας υπενθυμίζει το πάγιο αίτημα για αλλαγές που θα ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, τονίζει πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πολιτεία να υλοποιήσει πρόγραμμα αναμπέλωσης με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της καχεκτικής βλάστησης, που επηρεάζει την παραγωγή.

«Οι πληγέντες σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας πρέπει να αποζημιωθούν και να στηριχτούν από το κράτος. Παράλληλα, καθίσταται επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ με βάση τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή, διότι πλέον τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την παραγωγή σε χρονικές περιόδους που τη δεδομένη στιγμή ο κανονισμός δεν καλύπτει.

Η καλλιέργεια της σταφίδας στην Ηλεία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό κόσμο, για αυτό θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δρομολογήσει την άμεση και επαρκή αποζημίωσή τους, καθώς και την υλοποίηση προγράμματος αναμπέλωση, με πόρους είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από άλλη πηγή, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της καχεκτικής βλάστησης», δήλωσε.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet