Κώστας Τζαβάρας: «Να βγει η “θηλιά” από τους πυρόπληκτους δανειολήπτες»

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Την ουσιαστική και αποτελεσματική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 ζητά με Ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι τα γνωστά και ως «πυροδάνεια» χορηγήθηκαν με προνοιακό χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι πληγείσες επιχειρήσεις την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που ακολούθησε, επιδείνωσε την ήδη δυσχερή τους θέση και δεν τους επέτρεψε να αντεπεξέλθουν στην έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων.

Το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίστηκε προσωρινά με υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν την παράταση της αποπληρωμής των δανείων. Η απροθυμία όμως της κυβέρνησης Τσίπρα να αναλάβει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη – από τα δημοσιευμένα στοιχεία – αναποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017, έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να επιδεικνύουν απροθυμία συνεργασίας, εκμεταλλευόμενες την «ασφάλεια» της εγγύησης του Δημοσίου.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ειδικούς προνοιακούς όρους για τα «πυροδάνεια», ισότιμους και αντίστοιχους με αντίστοιχες κατηγορίες δανείων όπως τα στεγαστικά του πρώην ΟΕΚ ή τα αγροτικά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη ρύθμιση των «πυροδανείων» από τις τράπεζες, αξιοποιώντας το πλαίσιο της πρότασης των έξι σημείων που έχει καταθέσει με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία το Επιμελητήριο Ηλείας από τις 14.11.2017.

«Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν αποκλειστικά προνοιακό χαρακτήρα και δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι χορηγήθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και τους σεισμούς του 2008. Υπό αυτή την έννοια, είναι αδιανόητο οι τράπεζες να μη συνεργάζονται με τους δανειολήπτες της Ηλείας, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τέτοια δάνεια.

Η κυβέρνηση Τσίπρα και οι τράπεζες προσπάθησαν να το επιβάλουν ως τραπεζικό πρόβλημα, παραβλέποντας την κοινωνική του διάσταση. Πλέον είναι αναγκαία μια νομοθετική ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη κριτήρια ίδια με αυτά που ελήφθησαν κατά τη χορήγηση των δανείων, απεγκλωβίζοντας τους πυρόπληκτους δανειολήπτες από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν ακουσίως περιέλθει», υπογράμμισε ο Κώστας Τζαβά
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet