Γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Κώστας Τζαβάρας

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε εισηγητής της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Το κοινοβουλευτικό του κύρος, οι επιστημονικές του γνώσεις και η καθολική αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής αποτέλεσαν τα κριτήρια επιλογής του Κώστα Τζαβάρα στην τιμητική αυτή θέση.

Όπως έγινε γνωστό, εντός των προσεχών ημερών θα συσταθεί και θα συγκροτηθεί η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο να ολοκληρώσει το έργο της ως τα τέλη Νοεμβρίου. Η αναθεώρηση αφορά 28 άρθρα του Συντάγματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το άρθρο 32, που αφορά την αποδέσμευση της πρόωρης διάλυσης της Βουλής από την αποτυχία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών, που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα, το άρθρο 86, που προβλέπει την ποινική ευθύνη υπουργών και υφυπουργών, για το οποίο η προηγούμενη Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών πρότεινε την αναθεώρησή του ώστε να καταργηθεί  η σύντομη αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας η Βουλή οφείλει να ασκήσει την ποινική δίωξη, το άρθρο 62, για το οποίο προτείνεται ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο στις πράξεις του βουλευτή που γίνονται κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, κ.ά.

Όπως υπογράμμισε ο Κώστας Τζαβάρας σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, το Σύνταγμα (άρθρο 110) προβλέπει ότι η παρούσα Βουλή, που είναι κατά κυριολεξία αναθεωρητική, δεσμεύεται μόνο ως προς το ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν, με βάση τις ψηφοφορίες της προηγούμενης Βουλής, αλλά όχι και ως προς το περιεχόμενο και τη διατύπωση των προτεινομένων για αναθεώρηση διατάξεων.

Κατέληξε δε, δηλώνοντας: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία του πολιτεύματός μας, για αυτό και αποτελεί για μένα τεράστια τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη ο ορισμός μου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως γενικού εισηγητή της πλειοψηφίας. Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της προηγούμενης Βουλής και εύχομαι να συνεχίσουν έτσι και τώρα, ήταν υψηλού επιπέδου και απέδειξαν ότι το πολιτικό σύστημα έχει και ανθρώπους που στις κρίσιμες ώρες και στις πολύ σοβαρές αποφάσεις επιδεικνύουν ποιότητα πολιτικού και επιστημονικού λόγου».

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet