Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Κώστας Τζαβάρας για τη κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού και την εφαρμογή της τροπολογίας Κοντονή για τους μαθητές της Γ’ λυκείου των σχολείων που είναι κλειστά εξαιτίας του σεισμικού φαινομένου

Πέμπτη, 16 Μαϊου 2019

Ερώτηση κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μετά τα συνεχή και ανησυχητικά σεισμικά  φαινόμενα που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους των δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Πηνειού, Ήλιδας και Πύργου, ζητώντας τη λήψη μέτρων προκειμένου,

α) να κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης όλη η περιοχή όπως απαιτεί ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και άλλοι δήμαρχοι, και όπως ακριβώς είχε η κυβέρνηση αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα του παρελθόντος σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά,

β) να εφαρμοστεί η περίφημη τροπολογία Κοντονή(άρθρο 250 Ν. 4610/2019) και στη περίπτωση των μαθητών της Ηλείας που πλήττονται καθημερινά από τα φυσικά αυτά φαινόμενα.

Με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και κάτω από παρόμοιες συνθήκες είχε προβλεφθεί για τους μαθητές της Ζακύνθου επιπλέον ποσοστό θέσεων εισαγωγής, που θα οριστεί με υπουργική απόφαση, για την εισαγωγή τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστήμων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζειο Ηλείος βουλευτής,ο μεγάλος αριθμός δονήσεων που έχουν συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα και συνεχίζονται χωρίς επαρκή και πειστική επιστημονική εξήγηση μέχρι τώρα, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, τόσο στους κατοίκους, στις τοπικές αρχές όσο και στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη του φαινομένου. Συγκεκριμένα,σημαντικός αριθμός των κατοίκων έχει εγκαταλείψει την περιοχή, η πλειονότητα δε των υπολοίπων που έχουν παραμείνει διανυκτερεύει σε αυτοκίνητα, πλατείες και γήπεδα, φοβούμενοι τυχόν μεγαλύτερη σεισμική δόνηση. Υπότις συνθήκες αυτές απαιτείταιη κατάλληλη προετοιμασία των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν επαρκώς κάθε πιθανή εξέλιξη.

Εξαιτίαςτης κατάστασης αυτής τα σχολεία των δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού παραμένουν για τέταρτη ημέρα κλειστά, προκειμένου οι μηχανικοί των τεχνικών υπηρεσιών να ελέγξουν προληπτικά την κατάστασή τους. Ο μεγάλος αριθμός κτηρίων και παράλληλα ο μικρός αριθμός των μηχανικών των τεχνικών υπηρεσιών δεν επιτρέπει την γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτοψίας, άρα απαιτείται άμεση ενίσχυση σε προσωπικό για να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρόνο οι διαδικασίες αυτοψίας.

Επομένως, αντί να σιωπά η κυβέρνηση και να αδιαφορεί, οφείλει να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στους δήμους της Ηλείας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξέλιξη, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν θα έρθουν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους λοιπούς συνυποψηφίους τους στις προσεχείς εισαγωγικές εξετάσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν χάσει πολύτιμες ώρες μαθημάτων, λόγω των κλειστών σχολείων και οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις δεν επιτρέπουν την απερίσπαστη προετοιμασία τους σε συνθήκες ηρεμίας και ασφαλείας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet