Ανθρωπισμός ή βαρβαρότητα

Παρακολουθώντας κανείς τον Αλέξη Τσίπρα να ομιλεί στη Βουλή, μπορούσε εύκολα να παρατηρήσει κάποια νευρικότητα στο στυλ του: ειρωνεία, χαμόγελο και επίθεση. Συμπέρασμα; Μάλλον θα αιφνιδιάστηκε όταν χρειάστηκε να απαντήσει στη δήλωση που είχε κάνει πιο πριν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη,με βάση τις διατάξεις των άρθρων 84, παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, «για την ιταμή και αήθη» (όπως χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση)προσωπική επίθεση που εκτόξευσε εναντίον του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θεώρησε ότι η συμπεριφορά αυτή ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής της πολιτικής απέναντι στη χυδαιότητα. Όπως είπε, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δικαιολογημένης αγανάκτησης για τον απαράδεκτο τρόπο, με τον οποίο ο κ. Πολάκης συχνά παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή του τόπου.

 Πλην όμως, αντί ο κ. Τσίπρας να κρατήσει αποστάσεις, ως όφειλε, από την ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του υπουργού του, προτίμησε να τον καλύψει και να τον προστατεύσει.Έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να ταυτίσει τον εαυτό του και ολόκληρη την κυβέρνηση του με τον κ. Πολάκη, δηλώνοντας ότι θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού του σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.

Έτσι, όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Τζαβάρας, ταυτίστηκαν (Πρωθυπουργός και κυβέρνηση) με τη χυδαιότητα του κ. Πολάκη και παράτησαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς να σέρνεταιμέσα στα λασπόνερα της πολιτικής πορείας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Αποφεύγοντας ο κ. Τσίπρας, δε, να τοποθετηθεί στη Βουλή για το πελώριο ηθικό θέμα που προκαλεί στον δημόσιο βίο η αήθης συμπεριφορά Πολάκη, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι με τη πρόταση δυσπιστίας επιχειρεί αντιπερισπασμό με σκοπό να εκτρέψει τη συζήτηση από τα προβλήματα των πολλών, που είναι οι παροχές, τα επιδόματα και οι σχολές που σωρηδόν ιδρύει η κυβέρνηση, στο ασήμαντο θέμα του γνωστού ύφους Πολάκη.

Τότε δέχτηκε τη σκληρή και αποστομωτική απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, που αναπλήρωνε στην Ολομέλεια τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη γνωστή του ευφράδεια (όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) δεν του άφησε κανένα περιθώριο ελιγμών: «Μη ξεχωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ τον κ. Πολάκη από το ύφος του. Δεν πρόκειται για δύο ξεχωριστά πράγματα. Κάθε άνθρωπος είναι το ύφος του, αφού μπορεί καθένας μας να μην είναι ιδιοφυής αλλά αναπότρεπτα είναι ιδιοϋφής.

Όλοι οι άνθρωποι κατοικούμε μέσα στο ύφος μας. Άρα, μέσα από το ύφος του ενεργώντας στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Πολάκης επέτυχε να εξακοντίσει με την επιλήψιμη αυτή συμπεριφορά του κάθε νόημα και ουσία ανθρωπιάς από την Πολιτική. Γι’ αυτό οφείλετε να τον αποπέμψετε από την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Ο ανθρωπισμός και η βαρβαρότητα δεν συμψηφίζονται. Αυτό είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας».

(Βηματοδότης – 24.04.2019)

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet