Η… θεοδικία του Αλέξη Τσίπρα

Στην πρόσφατη συζήτηση για το πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέπληξε για μια ακόμα φορά με τις γλωσσικές και διανοητικές του «πρωτοτυπίες», όταν στην ομιλία του είπε: «Τον Μάρτη του ’15 είχα πει στο Κοινοβούλιο την εξής φράση, ότι εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε θεοδικία».

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αντέδρασε για τη γλωσσική αστοχία ως συνήθως,λέγοντας: «Άλλο θέμα είναι αυτό», για να πάρει την απάντηση από τον Πρωθυπουργό: «Όχι, θα σας πω. Δεν είναι άλλο θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διεκδικήσουμε τις απαράγραπτες αξιώσεις της χώρας μας … απέναντι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας…». Δηλαδή πήγε να διορθώσει το γλωσσικό του ατόπημά και το έκανε χειρότερο…

Εννοούσε μάλλον ότι δεν θα διστάσουμε να διεκδικήσουμε τις απαράγραπτες αξιώσεις μας από «την παντοδύναμη ως “θεά” Γερμανία», παρατήρησε ο Ηλείος βουλευτής για να σχολιάσει εν συνεχεία: «Αν ήξερε βέβαια ο Πρωθυπουργός τη σημασία του όρου “θεοδικία”, που για πρώτη φορά εισήγαγε στο φιλοσοφικό και θεολογικό λεξιλόγιο το 1710 ο G.W. Leibnitz με το ομώνυμο δοκίμιο του, για να προβάλλει το ερώτημα πως ο Θεός, όντας πανάγαθος και παντοδύναμος επιτρέπει να υπάρχει στον κόσμο το κακό, δεν θα απορούσε εάν κάποιος σήμερα, με όρους πολιτικής θεολογίας, θα του ζητούσε να απαντήσει πως μέσα στη σοφία και τη δικαιοσύνη του ο κυρίαρχος λαός επιτρέπει σε έναν τέτοιο Πρωθυπουργό να κυβερνά τις τύχες του».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet