Η «Επιτροπή Τζαβάρα»επιτέλεσε εθνικό έργο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Στην ολοήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη για το πόρισμα της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών,γενική υπήρξε η αναγνώριση και η αποδοχή του σημαντικού έργου που επιτέλεσε ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ως πρόεδρος της πρώτης Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που συστάθηκε τον Μάρτιο 2014 με απόφαση του τότε προέδρου Ε. Μεϊμαράκη. Στην Επιτροπή αυτή αντιπρόεδρος είχε εκλεγεί ο Μ. Γλέζος από τον ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας ο Δ. Σαλτούρος από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η «Επιτροπή Τζαβάρα» εργάστηκε με συναίσθηση του εθνικού χρέους, με υποδειγματική επιμέλεια και πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει ολόκληρο το πολύτιμο υλικό που απαιτείτε για την νομική και ουσιαστική θεμελίωση των αξιώσεων της Ελλάδας για επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, για τις πολεμικές επανορθώσεις, για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και την επιστροφή των κλαπέντων και αρπαγέντων αρχαιολογικών θησαυρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τα έτη 1941-45.

Μεταξύ του υλικού αυτού αξίζει να μνημονευθεί η ειδική έκθεση του Γ.Λ.Κ. για την ποσοτικοποίηση των οφειλών, το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Ν.Σ.Κ. για τους νομικούς χειρισμούς και η έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού για την καταγραφή των πολιτιστικών μνημείων που εκλάπησαν ή αρπάγησαν. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της Επιτροπής αυτής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, με την ενεργό μεσολάβηση του Κώστα Τζαβάρα, κατέληξαν επί όλων των θεμάτων σε ομόφωνες αποφάσεις.

Κατέστρωσαν σχέδιο πρωτοβουλιών και διαβημάτων για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, ακολουθώντας τις υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων καθηγητών κκ. Μπρεδήμα, Περράκη και Φλογαΐτη, που υποστήριξαν ότι για να γίνει δεκτό ένα αίτημα αποζημίωσης ενός κράτους εναντίον κάποιου άλλου, το αίτημα αυτό πρέπει να γίνει συμπαθές στη διεθνή κοινή γνώμη, αφού κανένα διεθνές δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώσει πάρα τη θέληση του ένα κράτος να δεχτεί τις αξιώσεις ενός άλλου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην «Επιτροπή Τζαβάρα» είπε: «Τα συμπεράσματα, όμως, εκείνης της Επιτροπής, της “Επιτροπής Τζαβάρα”, είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που διαθέτει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτά άλλωστε υιοθέτησε και η επόμενη Επιτροπή η οποία συστάθηκε από την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το γεγονός ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου απέδωσε τα εύσημα στον κ. Τζαβάρα για την πληρότητα της δουλειάς του, νομίζω ότι λέει πολλά πράγματα για το πόσο ουσιαστική ήταν η δουλειά που έγινε σε αυτή την Επιτροπή».
Την επόμενη μέρα από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου εξήρε την αποφασιστική συμβολή του Ηλείου βουλευτή στη συλλογή των στοιχείων και τη συγκρότηση του φακέλου πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο οποίος ολοκληρωμένος παρελήφθη από τις επόμενες επιτροπές για να καταλήξουν στο πόρισμα που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet