Κώστας Τζαβάρας: Οι αντιδράσεις μας για τις ανώτατες σχολές Πύργου και Αμαλιάδας έπιασαν τόπο. Ο Γαβρόγλου αλλάζει οριακά το νομοσχέδιο. Όμως εξακολουθούμε να διεκδικούμε όσα υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στη Πάτρα (9ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο)

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019

Τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και οι μετ’ αυτού εν διαρκεί και μυστική διαβουλεύσει τελούντες Ηλείοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χορταίνουν να υπερασπίζονται τις μεγάλες ανατροπές, που δήθεν φέρνει στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης το υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ποια ντροπή τους θέλουν να ξεπλύνουν, προσπαθώντας να πείσουν τους ανυποψίαστους Ηλείους πολίτες και τους δημάρχους του Πύργου και της Αμαλιάδας ότι κατ’ ουσίαν το νομοσχέδιο αυτό φέρνει θετικές ανατροπές και όχι απρόβλεπτες καταστροφές.

Όταν κλείνουν το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων στο Πύργο, που πέτυχε μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει 1700 φοιτητές και να έχει προκαλέσει τη θετική αναγνώριση για τους αποφοίτους του στους επιχειρηματικούς κύκλους του τουρισμού. Όταν μεταφέρουν τις κατευθύνσεις της φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής και αγροτικής οικονομίας από την Αμαλιάδα στο υπό ίδρυση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Αγρίνιου, παραγνωρίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των επιστημονικών αυτών κατευθύνσεων με το μεγαλύτερο σε έκταση, αρδευόμενο σε υποδομή και πλεονεκτικότερο σε παραγωγή κάμπο της Ελλάδας. Μα είναι φανερό: το αδιαμφισβήτητο και ξεδιάντροπο πλεονέκτημα της αριστεράς που όλοι αυτοί υπηρετούν είναι ότι δεν ντρέπονται άλλα να λένε πέρυσι και άλλα να κάνουν φέτος.

Πέρυσι λοιπόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 9ου αναπτυξιακού συνεδρίου στη Πάτρα, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των τριτοβάθμιων σχολών του Πύργου και της Αμαλιάδας, υποσχόταν δημοσίως και δεσμευόταν με τα εξής λόγια: «Είναι, λοιπόν, ανάγκη να προχωρήσουμε… στην αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης… σε σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό… ιδρύονται νέες Πανεπιστημιακές Σχολές που ανταποκρίνονται στις περιφερειακές, αναπτυξιακές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. …Στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης. Και με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι ορθά αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. …Το πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στην ευρύτερη περιοχή».

Ένα χρόνο μετά το «πολύτιμο πολιτισμικό κεφάλαιο της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας», που επέβαλλε την ίδρυση «Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης», έκανε φτερά από τα μυαλά και τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού και των Ηλείων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτισμικές σπουδές έγιναν αρχικά ΤΕΦΑΑ (Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία θα εντάσσεται σε Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας (παρ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το).

Αλλά και το μοναδικό τμήμα διαχείρισης που υπήρχε στον Πύργο και αφορούσε τις τουριστικές μονάδες (κατά γενική ομολογία επιτυχημένο - βλ. δηλώσεις της προέδρου του ΤΕΙ Πύργου καςΖαφειροπούλου και των φορέων τουριστικών επιχειρήσεων), το μεταφέρουν στη Πάτρα, υπακούοντας στις αξιώσεις των κρεοπωλών και των εστιατόρων της αχαϊκής πρωτεύουσας και εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις που είχε δώσει σε αυτούς από το 2016 η τότε υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, όταν την είχαν επισκεφθεί διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία του τμήματος στον Πύργο.

Μετά τις αντιδράσεις μας για όλα αυτά και κυρίως για το γεγονός ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προβλέπεται η παύση λειτουργίας ακαδημαϊκών σχολών στον Πύργο, με εντελώς αβέβαιη την προοπτική επαναλειτουργίας τους υπό τη μορφή ενός ΤΕΦΑΑ Αποκατάστασης Υγείας (δηλαδή θα διδάσκει στους φοιτητές την ιαματική γυμναστική!), πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός βελτίωσε το νομοσχέδιο και προβλέπεται ήδη η λειτουργία πανεπιστημιακής Σχολής Μουσειολογίας στον Πύργο, από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Όμως το ερώτημα παραμένει (παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου φαίνεται να προσχωρεί στην «ολιγαρκή αφθονία» του κ. Τσίπρα) και η Ηλεία απαιτεί μια εξήγηση: πως συμβιβάζεται να αναγνωρίζουν οι συριζαίοι κυβερνώντες δια στόματος του πρωθυπουργού ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηλείας είναι ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός της πλούτος και ότι με βάση αυτό θα πρέπει να ιδρυθούν σχολές σε αυτή και παρόλα αυτά να ιδρύουν Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. Στην Αρχαία Ολυμπία όπου για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ελλάδα το 1875 ξεκίνησαν με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο ανασκαφές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και έχουν φέρει στο φως αξεπέραστης τέχνης και σημασίας μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, στη σημασία και τη σπουδαιότητα των οποίων υποκλίνεται όλη η ανθρωπότητα. Φαίνεται για τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,όμως, η επιμονή του κ. Βαρεμένου για ίδρυση αρχαιολογικής σχολής στο Αγρίνιο βαραίνει πιο πολύ από το δέος που αισθάνεται ολόκληρη η οικουμένη μπροστά στον αξεπέραστο πολιτισμό που ξεπήδησε από τη μήτρα της Αρχαίας Ολυμπίας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet