Κώστας Τζαβάρας:Η αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκαψε το δάσος της Στροφυλιάς πριν ακόμα αρχίσει η αντιπυρική περίοδος.

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019

Με 2 εναέρια μέσα πυρόσβεσης που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και με μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι η πυρκαγιά άρχισε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και το πρώτο καναντέρ πέταξε την επόμενη το πρωί, αντιμετωπίστηκε τελικά η καταστροφική πυρκαγιά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς.

Δυστυχώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας δεν είχαν προνοήσει να έχουν σε ετοιμότηταεγγύτερα στη Πελοπόννησο εναέρια μέσα ικανά να επέμβουν αποτελεσματικά για την κατάσβεση, εδικά μάλιστα από τη στιγμή που υπήρχε μεγάλη πιθανότητα φωτιάς λόγω των πνεόντων ανέμων στην Δυτική Ελλάδα.

Εξαιτίας αυτής της θλιβερής επιχειρησιακής προετοιμασίας κάηκαν τελικά περίπου 2000 στρέμματα από ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα χαλεπίου πεύκης και υγροβιότοπων, που προστατεύεται τόσο από την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Εάν η παρέμβαση των εναερίων μέσων είχε τελικά πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η φωτιά θα είχε περιοριστεί σημαντικά και δεν θα είχε συμβεί σε τέτοια έκταση καταστροφή, αλλά θα είχε περιοριστεί σε ένα μικρό τμήμα πέριξ της αρχικής εστίας, από την οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τηνγια την αμέλεια και την ολιγωρία που επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας της οποίας μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί σε ασήμαντη έκταση του συγκεκριμένου δάσους, έφτασε να καταστρέψει έκταση 2000 στρεμμάτων μαζί με το ανάλογο τμήμα της πανίδας. Οφείλει η Κυβέρνηση ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου να ενημερώσει τη Βουλή και κάθε ενδιαφερόμενο για το πόσα και ποια εναέρια μέσα έχει εξασφαλίσει διαθέσιμα,ώστε να υπάρχει πλήρης και επαρκής κάλυψη της χώρας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας μαζί με άλλους 15 βουλευτές προχώρησαν στην κατάθεση Ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, ζητώντας πλήρη ενημέρωση σχετικά με το πόσα και ποια εναέρια πυροσβεστικά μέσα θα είναι διαθέσιμα εγκαίρως για την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, σε ποια αεροδρόμια προβλέπεται να τοποθετηθούν, καθώς και αν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε τα εναέρια αυτά μέσα να έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη.

Τέλος, ρωτούν αν έχουν έγκαιρα ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ενοικίαση των ελικοπτέρων πυρόσβεσης Έρικσον, που αποτελούν με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους κρίσιμα μέσα για τον δύσκολο αγώνα του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε καλοκαίρι ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet