Κώστας Τζαβάρας: Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για τη Κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των Ηλείων σταφιδοπαραγωγών

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω αποτελούν τελικά οι εκκλήσεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας για την αντιμετώπιση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της αδυναμίας των παραγωγών να συμπληρώσουν το ελάχιστο όριο κιλών που απαιτείται για να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας, εξαιτίας των συνεχόμενων καταστροφών που έπληξαν την παραγωγή στην Ηλεία τα τελευταία δύο χρόνια.

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αραχωβίτης περιορίστηκε στην απλή παράθεση των όρων και των προϋποθέσεων που διέπουν την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, χωρίς να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, σχετικά με το αν προτίθεται να μειώσει το ελάχιστο όριο παραδοτέων κιλών ξηρής σταφίδας για τους παραγωγούς ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις εκτάσεις που καλλιεργούν, και αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

Αντίθετα φρόντισε με νόημα να υπενθυμίσει στους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας ότι η Κυβέρνηση τους έκανε τη «χάρη» το ύψος της παραδιδόμενης ποσότητας να προσδιοριστεί «στους 1,5 τόνους ανά εκτάριο (ήτοι 150 κιλά το στρέμμα), αρκετά χαμηλότερη από τη μέση παραγωγή ανά εκτάριο ξηρής σταφίδας, που, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ανέρχεται σε 2,1 τόνους (210 κιλά ανά στρέμμα)».

Σχετικά με την προσμέτρηση στο κριτήριο της ελάχιστης παράδοσης 150 κιλών των ποσοτήτων σταφίδας από τα πορίσματα ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών, ο κ. Αραχωβίτης  παρέπεμψε στον Ε.Λ.Γ.Α. και στα πορίσματα που θα αποστείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ξέχασε βέβαια να μας πει γιατί ένα μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία του τέλους Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 1571/62616/09.07.2017 Υπουργικής Απόφασης, ο Ε.Λ.Γ.Α. δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη διαδικασία, κρατώντας σε ομηρία τους σταφιδοπαραγωγούς της Ηλείας και καθιστώντας έτσι αδύνατο για την ώρα να εκτιμηθεί ο αριθμός αυτών που δεν κατορθώσουν να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά μετά το 2017 συνειδητά αδιαφορεί για την τύχη των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας και κωφεύει απέναντι στις εκκλήσεις τους για τη μείωση του ελάχιστου ορίου παραδοτέων κιλών, ειδικά μετά τις συνεχόμενες μεγάλες ζημιές που υπέστη η παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα τόσο το 2017, όσο και το 2018. Και όπως ο ίδιος ο κ. Αραχωβίτης παραδέχεται «οι όροι χορήγησης της στήριξης, σύμφωνα με τα άρθρα 52-54 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1307/2013, μπορούν να αναθεωρούνται και να κοινοποιούνται στην Ε.Ε. μέχρι την 1η Αυγούστου κάθε έτους, με εφαρμογή από το επόμενο ημερολογιακό έτος». Άρα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προσαρμόσει τους όρους χορήγησης σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν σε μια περιοχή και επομένως αν δεν επιδείκνυε τόση αδιαφορία για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και είχε σκύψει στα προβλήματα της Ηλείας από την περσινή χρονιά, το δίκαιο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών θα μπορούσε να είχε ικανοποιηθεί.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet