Κώστας Τζαβάρας: Τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007

Τις δύσκολες ώρες που βιώνουν  οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας  ζούμε καθημερινά , επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας . Ανέκφραστα και βουβά πρόσωπα συναντάμε παντού .Πρόσωπα, που εναγωνίως αναζητούν μέσα στα αποκαΐδια ό,τι απέμεινε από το βιος τους, από τους αγώνες μιας  ολόκληρης ζωής .Για τις  ανυπολογιστες καταστροφές που έχουν υποστεί   κυριαρχεί παντού θλίψη και  οδύνη .

Θρήνος για τους ανθρώπους που χάσανε , πόνος για την ιστορία  που έσβησε, κάθε δέντρο και μια θύμηση ,  κάθε κλωνάρι και ένα δάκρυ , είπε συγκινημένος ο κ. Τζαβάρας . Χαθήκανε οι αναμνήσεις ,χάθηκε η φυτική μας κληρονομιά -είπε με δάκρυα στα μάτια ένας κάτοικος- στον κ. Τζαβάρα , τα αιωνόβια πλατάνια , τα έλατα , τα πουρνάρια οι ιτιές ,οι ελιές , που ζήσανε γενιές και γενιές αποτελούν πλέον παρελθόν . 

Μαζί με το πράσινο της φύσης , χάθηκε κι ο καθαρός αέρας , χάθηκε ο  φυσικός πλούτος που γιόμιζε την ψυχή των ανθρώπων  με δύναμη και κουράγιο . Τίποτα  πια δεν μπορεί να γυρίσει  τη Μηχανή του Χρόνου  στο παρελθόν, είπε ο κ. Τζαβάρας  παρά μόνο η  αληθινή αγάπη και το ενδιαφέρον μας για το συνάνθρωπο μας.

Το κατάμαυρο πέπλο της τέφρας απλώνεται πλέον γύρω τους  και η μυρωδιά του καμένου που πνίγει την ανάσα τους , θα αποτελεί μονόδρομο πλέον για την ζωή αυτών των ανθρώπων . Ωστόσο τα ευχολόγια  των ανεύθυνων καιροσκόπων της πολιτικής  δεν επαναφέρουν  ότι χάθηκε ,σημείωσε ο κ. Τζαβάρας , οι φωτιές δεν σβύνουν ....με φωτιές ,ούτε με  φωτογραφίσεις  και προβολή στα κανάλια ,αντίθετα  απαιτείται ουσιαστική και  επωφελής για το τόπο παρέμβαση.

Έτσι η άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης της Ν.Δ και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλη από την πρώτη στιγμή της κρίσης και η συμμετοχή όλων μας , για την ανακούφιση των πληγέντων , συνέχισε ο κ. Τζαβάρας, δείχνει την υπευθυνότητα και την κοινωνική ευαισθησία που διακρίνει τους σώφρονες πολιτικούς , καθώς δύσκολα οι συνάνθρωποι μας θα μένανε στο τόπο τους , δύσκολα θα συνέχιζαν τη ζωή τους στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας , δύσκολα θα συνέχιζαν την καλλιέργεια της καμένης γης και την κτηνοτροφική ανάπτυξη , εάν δεν είχαν τη δέουσα στήριξη και φροντίδα..

Έτσι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ για την ανακούφιση των πληγέντων και των επιχειρήσεων , είναι άμεσα εφαρμόσιμα χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες ,ώστε να μετριάσει ο πόνος αυτών των ανθρώπων και να αισθάνονται ασφαλής ,με μια κυβέρνηση ισχυρή που συμπασχει  μαζί  τους και τους  προστατεύει .

Ειδικότερα, τα μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις του 2007 περιλαμβάνουν:

1. την ενίσχυση τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με το ποσό των 5.000 ευρώ.

2. τ ην αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων καθώς και των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

3. την αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

4. αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα. Τα δύο τελευταία μέτρα αποφασίσθηκαν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα.

5. το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70% αυξάνεται στο 80%.

6. η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.


Τα μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, περιλαμβάνουν:

1α. το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 προς τις τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών, δηλαδή η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το υπόλοιπο δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι δέκα χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

2β. επιδοτείται από το κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

3γ. καλύπτεται από τον ΟΠΕ το κόστος παρουσίας τους σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού μέχρι το τέλος του 2007.

4δ. μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς».

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet