Ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

Την αλλαγή του ελάχιστου ύψους κιλών για την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, ζητά με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, εν όψει του κινδύνου οι παραγωγοί της Ηλείας να μην μπορέσουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο κιλών για δεύτερη χρονιά, λόγω των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί η καλλιέργεια της.

Σύμφωνα με τηυπ’ αριθμ. 1571/62616/09.07.2017 Υπουργική Απόφασηη συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται σε όσους παραγωγούς συμπληρώνουν το ελάχιστο όριο παράδοσης των 150 κιλών ανά στρέμμα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές εταιρείες, ο δε ορισμόςή η τροποποίηση του ελάχιστου αυτού ορίου κιλών αποτελεί αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Ηλεία, οι καλλιεργητές κορινθιακής σταφίδας έχουν υποστεί συνεχόμενα μεγάλες ζημιές στην παραγωγή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ το 2017, πρώτη χρονιά εφαρμογής της στρεμματικής ενίσχυσης, το φυτικό κεφάλαιο υπέστη καταστροφή από ξήρανση και ο καρπός από τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και τις άκαιρες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος κιλών. Το 2018 οι υπερβολικές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες κατέστρεψαν και πάλι την παραγωγή επάνω στα κλήματα, στερώντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εισόδημα από τους παραγωγούς.

Μετά και τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή του 2018, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την τροποποίηση του ελάχιστου ορίου κιλών που απαιτούνται για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Αντίστοιχη επιστολή με το ίδιο αίτημα είχε αποσταλεί και το 2017, παρόλα αυτά όμως καμία τροποποίηση δεν πραγματοποιήθηκε από πλευράς Υπουργείου, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί της Ηλείας να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Πλέον, οφείλει το ΥΠΑΑΤ, αφού πρώτα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των σχετικών πορισμάτων ζημιών και προσμετρήσει τα απωλεσθέντα κιλά λόγω καταστροφών, να προχωρήσει για φέτος στη μείωση του ελάχιστου ορίου κιλών για τους παραγωγούς της Ηλείας, προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημά τους και να διασφαλίσει την επιβίωση της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας, ειδικά μετά τις συνεχόμενες καταστροφές που αυτοί έχουν υποστεί.

Ο Κώστας Τζαβάρας με την Ερώτησή του ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, σε αντίθεση με το 2017, να εισακούσει επιτέλους τα προβλήματα των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία και να προχωρήσει στην τροποποίηση του ελάχιστου ορίου κιλών ανά στρέμμα για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ούτως ώστε να καλυφθούν και παραγωγοί που δεν συμπλήρωσαν το όριο, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet