Κώστας Τζαβάρας: Το Μαξίμου έχει καταστεί πλέον πηγή πολιτικής ανωμαλίας, που υποβαθμίζει και ευτελίζει τη Δημοκρατία, μετατρέποντας τον Πρόεδρο της Βουλής σε βοηθό εκπληρώσεως του Πρωθυπουργού

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019

«Η Βουλή σήμερα υπέστη ένα θεσμικό πλήγμα που δεν είχε όμοιό του συμβεί στα προηγούμενα χρόνια της μεταπολίτευσης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9FMκαι στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση,για να υπαναχωρήσειαπό την εντολή του στο κ. Βούτσηγιααλλαγές στον Κανονισμό,ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματατου Π.Καμμένου. Του πρώην κυβερνητικού συνεταίρου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες απειλεί ανοιχτά με αποκαλύψεις την κυβέρνηση που αφορούν χειρισμούς ή μυστικά που είναι σε θέση να ξέρει και τα οποία προφανώς αν αποκαλυφθούν θα ζημιώσουν ανεπανόρθωτατο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Όμως ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Βούτσης, στη προσπάθεια τους να κλείσουν το στόμα του Π.Καμμένου, αναλογίζονται τον εξευτελισμό του Κοινοβουλίου που συντελείται μέσα από τους εν εξελίξει χειρισμούς τους. Ως γνωστόν, το άρθρο 65 του Συντάγματος απονέμει στη Βουλή το προνόμιο της αυτονομίας στη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν της λειτουργία της.

Προβλέπει δηλαδή το Σύνταγμα ότι η Βουλή ορίζει ελεύθερα και δημοκρατικά το τρόπο της λειτουργίας της με Κανονισμό που η ίδια ψηφίζει. Η διαμόρφωση και η ψήφιση του Κανονισμού αυτού αποτελεί προνόμιο του Κοινοβουλίου και εκδήλωση της πολιτειακής αυθεντίας του ύπατου αυτού δημοκρατικού θεσμού, μέσω του οποίου συντελείται η λαϊκή κυριαρχία. Δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, ούτε και μπορεί οποιοσδήποτε πολιτειακός παράγοντας να έχει την οποιαδήποτε συμμετοχή η σύμπραξη στη διαδικασία ψήφισης του Κανονισμού.

Εντούτοις ο πρωθυπουργός, που είναι αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας σε μια πρωτοφανή εκδήλωση βοναπαρτισμού, αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής νοοτροπίας παρήγγειλε στον Πρόεδρο της Βουλής αλλαγές στον Κανονισμό, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του κ. Καμμένου. Ο Πρόεδρος, ενεργώντας ως εντολοδόχος όχι του Σώματος των αντιπροσώπων του λαού αλλά ως βοηθός εκπληρώσεως του πρωθυπουργού, υπέπεσε σε ένα ασυγχώρητο παράπτωμα: αποδέχθηκε την παραγγελία του πρωθυπουργού και προετοίμασε τη προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία για την τροποποίηση του Κανονισμού.

Μέχρις ότου ο πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσει και ο Πρόεδρος της Βουλής από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές του Κανονισμού. Η αποδοχή συνιστά κατάλυση της ελευθερίας της Βουλής, σταθέματα που ανάγονται στην εσωτερική της λειτουργία και υπ’αυτή την έννοια συνιστά πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα.Η ευθεία αυτή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική είναι πολιτική ανωμαλία που δεν είχαμε ξαναζήσει, είναι δημοκρατικός ξεπεσμός.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το πολίτευμα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί με βάση τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά με βάση τη δημοκρατική ευαισθησία του πρωθυπουργού, η οποία ανάλογα με τις ανάγκες πολιτικής επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ υφίσταταικάθε φορά τις αναγκαίες διακυμάνσεις. Άλλοτε είναι ευρύχωρη και άλλοτε είναι στενόχωρη.

Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί πλέον. Έχει κάνει τόσες πολλές παραβιάσεις αυτονόητων κανόνων λειτουργίας και έχει τραυματίσει τόσο τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος που πια το Μαξίμου έχει μετατραπεί σε πηγή πολιτικής ανωμαλίας.Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει χάσει απλώς τη  δημοκρατική νομιμοποίηση, δεν έχει πλέον ούτε και ηθική νομιμοποίηση.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet