Δήλωση του Κώστα Τζαβάρα. Εφημερίδα "Πατρίς"

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007

Οι φυσικές καταστροφές δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση . Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ο ανθρώπινος πόνος επιβάλλει μέσα στην τραγικότητα του το δέος και το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη .

Εκείνοι που παρά ταύτα επωφελούμενοι από τις δεινές περιστάσεις που περνά ο τόπος μας, αδίστακτα έχουν επιδοθεί σε μια ελεεινή εκλογική κερδοσκοπία, στις 16 Σεπτέμβρη δεν θα έχουν άλλη τύχη από αυτή που ο κυρίαρχος λαός προορίζει για τους ανεύθυνους καιροσκόπους.

Αυτοί που αναζητούν την προσωπική τους προβολή και την εκλογική τους επιτυχία στα αποκαΐδια της καταστροφής που αφάνισε τις ομορφιές και τα πλούτη της Ηλείας , να είναι βέβαιοι ότι οι στάχτες θα γίνουν η δόξα τους και η κοινή περιφρόνηση ο άξιος μισθός τους.
Σ΄ αυτούς και στους άλλους θεσμικούς ή αυθαίρετους δήθεν υπερασπιστές του κοινού συμφέροντος οφείλουμε την εξής απάντηση:

Οι φονικοί εμπρησμοί των τελευταίων ημερών που έχουν οδηγήσει την Ηλεία σε μια πρωτοφανή και ανυπολόγιστης αξίας φυσική και οικονομική καταστροφή , αποτελούν καλοστημένο εγκληματικό σχέδιο σκοτεινών κύκλων που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του κράτους και τον οικονομικό αφανισμό της χώρας .Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το επεσήμανε .
Η μάχη με τις πυρκαγιές που έπλητταν την Ελλάδα κατά γενική ομολογία είναι άνιση .

 Το πλήγμα που δέχθηκε η χώρα έχει αναμφίβολα τρομοκρατικό χαρακτήρα .
Εκατοντάδες εστίες φωτιάς εμφανίστηκαν ταυτόχρονα δε διαφορετικά και δυσπρόσιτα σημεία της υπαίθρου με αποτέλεσμα την αναγκαστική διασπορά των μέσων της δασοπυρόσβεσης . Αυτών των μέσων που είχαν αποκτηθεί στα πλαίσια ενός σχεδιασμού που δεν ήταν δυνατόν να έχει υπολογίσει τέτοιας απίστευτής έκτασης και σοβαρότητας πλήγματα .

Κάθε σύστημα οργανώνεται και λειτουργεί με βάση δεδομένα που προκύπτουν από την παρατήρηση επί σειρά ετών των φαινομένων που επιδιώκει να αντιμετωπίσει , ουδέποτε στο παρελθόν η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα τόσο μεγάλο και τόσο φονικό σχέδιο αποσταθεροποίησης στον τομέα της φυσικής και της πολιτικής προστασίας

Επομένως λογικό και επόμενο είναι να υπάρχουν κάποια κενά και αρρυθμίες στη διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης , το γεγονός όμως αυτό δεν δίνει σε κανένα καλόπιστο πολιτικό ή δημοσιογράφο το δικαίωμα να κάνει λόγο για ανυπαρξία κράτους ή ακυβερνησία , χρησιμοποιήθηκαν παρόλα αυτά όλα τα διαθέσιμα μέσα και κινητοποιήθηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός . Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση που επέδειξαν , κατά την εκτέλεση του καθήκοντος , τα πληρώματα των εναέριων και των επίγειων μέσων πυρόσβεσης υπήρξε παρομοιώδης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε προ της γενικής κατακραυγής να ανακαλέσει με μεταγενέστερη δήλωση του τις απαξιωτικές εκφράσεις που είχε αρχικά χρησιμοποιήσει κατά των μελών του πυροσβεστικού σώματος .

Το ίδιο συνέβη και με τις δηλώσεις του περί υπάρξεως "εθνικών ευθυνών (;) στην περίπτωση των πυρκαγιών της Ηλείας. Προς τι όμως τόση και τέτοια ανευθυνότητα ; ʼραγε να ξεθεμελιωθεί το στερέωμα για την επιδίωξη μιας εκλογικής νίκης ;Ασφαλώς όχι. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αναμφίβολα πολίτες που γνωρίζουν να σκέπτονται και να δρουν ορθά , έστω και αν δοκιμάζονται από θεομηνίες και καταστροφές.

Με σεβασμό στο δράμα του δοκιμαζόμενου Ηλειακού λαού οφείλουμε αντί να καταναλώνουμε πυροτεχνήματα και φραστικές κροτίδες , να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση κάθε φυσικής , οικονομικής και κοινωνικής ζημιάς που υπέστη η Ηλέια από την σημερινή πύρινη καταστροφή . Οι πληγέντες και οι οικογένειες τους πρέπει να ανακουφιστούν άμεσα και ικανοποιητικά .

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα πρώτα μέτρα ανταποκρίνονται στην απαίτηση αυτή. Πάνω απ΄ ‘όλα όμως πρέπει να διεκδικήσουμε την ίδρυση ενός Οργανισμού Ανασυγκρότησης (κατά το πρότυπο εκείνο που ιδρύθηκε στο παρελθόν για την Καλαμάτα κ.α.) που θα αναλάβει όχι μόνο το  έργο της επούλωσης των πληγών που άφησε πίσω του ο πύρινος όλεθρος , αλλά θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυσικής οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την τρωθείσα Αρχαία Ολυμπία.
Το ειδικό αυτό σχέδιο πρέπει να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους που για τον σκοπό αυτό υπάρχουν διαθέσιμοι.

Έτσι ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών που επλήγησαν δεν θα αφανισθεί από την ερήμωση που  τις απειλεί.
Έτσι η Ηλεία θα αναγεννηθεί από την τέφρα της για να συνεχίσει την ξεχωριστή της πορεία μέσα στην Ιστορία .

Για το στόχο όμως αυτό έχει ανάγκη αξιόμαχους αγωνιστές και όχι επιβάτες της συγκυρίας , που αρέσκονται να επιδίδονται ευκαιριακά και σε πολιτική πειρατεία.
…..Και επί τοις δεινοίς ευέλπιδες . Αυτό ζητεί από εμάς η κατακαημένη Ηλεία .

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet