Τις κυβερνητικές ευθύνες για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών στην Ηλεία επισημαίνει ο Κώστας Τζαβάρας με Ερώτησή του στους αρμόδιους Υπουργούς

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των σοβαρών καταστροφών που έχουν προκαλέσει σε υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες, σχεδόν στο σύνολο της Ηλείας οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η μεγάλη ένταση και διάρκεια των βροχών κατέστρεψε το επαρχιακό οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης σε διάφορα σημεία των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, προκάλεσε κατολισθήσεις και καθιζήσεις στα ορεινά των δήμων και σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αλφειού, Ενιπέα και Πηνειακού Λάδωνα. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί ο δρόμος Αμυγδαλιών – Ζαχάρως, το οδικό δίκτυο στη Λυνίσταινα, στη Νεράϊδα, στο Κρυονέρι, ενώ μικρότερες αλλά σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Πηνείας από κατολισθήσεις και ρηγματώσεις του οδοστρώματος.

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι ζημιές από κατολισθήσεις στους Μύλους Φαναριού, καθώς απειλούνται σπίτια του οικισμού, ενώ ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο αλλά και το δίκτυο ύδρευσης του. Αντίστοιχα, στην Καυκωνία ενεργοποιήθηκε ξανά λόγω των βροχοπτώσεων το κατολισθητικό φαινόμενο βασανίζει το χωριό από το 2012.

Προβλήματα με τα δίκτυα ύδρευσης, τις περιουσίες των κατοίκων αλλά και την αγροτική οδοποιία αντιμετωπίζουν πλήθος κοινοτήτων στην Ηλεία (Χελιδόνι,Πλατιάνα, Δαφνούλα, Τρυπητή,Φρίξα, Σιμόπουλο, Εφύρα, Βελανίδι, Λάττα, Βουλιαγμένη, Ανθώνας, Ροδιά, Λουκάς, Λαγανά, Άγναντα, Μαζαράκι,Αγραπιδοχώρι, Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Γεράκι κ.α.), την ίδια στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Εξίσου καταστροφικές είναι και οι υπερχειλίσεις του ποταμού Αλφειού, του Λάδωνα, του Ενιπέα αλλά και του Κηθυρέα, που έχουν κυριολεκτικά εξαφανίσει καλλιέργειες, αγροτικές υποδομές και ιδιοκτησίες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών τους (Σέκουλα και Δαφνούλα, Μακρίσια, Καλυβάκια, Άσπρα Σπίτια, Εφύρα, Ροδιά, Λαγανά, Στρέφι, Καρούτες, Πελόπιο κ.α.).

Η απουσία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων στους ποταμούς της Ηλείας τα τελευταία χρόνια που οφείλεται στην αβελτηρία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει σε έγκαιρες και ουσιαστικές προσωρινές παρεμβάσεις, εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από τις αρχές του χρόνου το νομό και έχουν σωρεύσει πάνω από 530 χιλιοστά βροχής στα ορεινά της Ανδρίτσαινας και 300 χιλιοστά στα πεδινά της Ηλείας, έφερε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και για τις πληγείσες περιοχές των υπολοίπων δήμων της Ηλείας, εκτός των ήδη κηρυγμένων του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αφού οι υπερχειλίσεις ποταμών χτυπούν και περιοχές άλλων δήμων (π.χ. Άσπρα Σπίτια, Στρέφι, Καρούτες, Πελόπιο, Ροδιά κ.α.). Ζητά να δοθεί άμεσα χρηματοδότηση, σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές στις υποδομές των δήμων της Ηλείας και να αποζημιωθούν οι πληγέντες κάτοικοι.

Επίσης ζητά να επισκευαστούν άμεσα τα κατεστραμμένα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας αλλά και να χρηματοδοτηθούν άμεσες προσωρινές παρεμβάσεις διευθέτησης της κοίτης των ποταμών Αλφειού, Πηνειακού Λάδωνα, Ενιπέα και Κηθυρέακαι κατασκευής προσωρινών προστατευτικών αναχωμάτων, για να αντιμετωπιστούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα του χειμώνα.

Τέλος, ρωτά ποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν υλοποιηθεί στις λεκάνες απορροής των ως άνω ποταμών, αν υπάρχουν έτοιμες μελέτες μειζόνων αντιπλημμυρικών έργων και αν ναι γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η υλοποίησή τους, αφήνοντας τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών απροστάτευτους απέναντι στις υπερχειλίσεις. Η Ηλεία είναι ακόμα μια φορά θύμα μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και μιας Περιφέρειας που δεν σκέφτηκε ποτέ ότι οι δρόμοι χρειάζονται συντήρηση και έργα για να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και καθιζήσεις και οι ποταμοί της Ηλείας σοβαρές αντιπλημμυρικέςπαρεμβάσεις.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet