Σταύρος Αραχωβίτης προς Κώστα Τζαβάρα: Δεν υπάρχουν λεφτά για την αποκατάσταση των ζημιών των ελαιοπαραγωγών της περιόδου 2018

Δεν υπάρχουν χρήματα για τη χορήγηση αποζημιώσεων προς τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας για τη ζημιά που έχουν υποστεί από τις προσβολές του δάκου και του γλοιοσπορίου μέσω των κρατικών ενισχύσεων deminimis, παραδέχεται με την απάντησή του στην Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως σημειώνει στην απάντηση του, η Ελλάδα μπορεί να χορηγήσει για την επταετία 2014-2020 109.260.000€, παρόλα αυτά «…ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού έχει, ήδη, διατεθεί για την κάλυψη ενισχύσεων που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από ζημιές (ζημιές ροδάκινων από το εμπάργκο της Ρωσίας, ζημιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, ασθένειες, ακρίδες κ.λπ.)», με προφανές αποτέλεσμα το ποσό αυτό να έχει εξαντληθεί.
Όσον αφορά την ένταξη των ζημιών σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων(ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, ο κ. Αραχωβίτης συνέστησε… υπομονή στους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας μέχρι τον επόμενο χρόνο της φετινής συγκομιδής, προκειμένου να συλλέξει η ΔΑΟΚ τα αναγκαία στατιστικά στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς και τη μέση απόδοση της τριετίας και να τα αποστείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να αποφασιστεί τότε εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξης στα ΠΣΕΑ.

Για το ζήτημα της έγκαιρης έναρξης της δακοκτονίας ο κ. Αραχωβίτης αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, απαντώντας ότι η δακοκτονία αποτελεί αρμοδιότητα των ΔΑΟΚ των Περιφερειών, ενώ από πλευράς Υπουργείου – όπως πάντα – όλα έχουν γίνει καλώς. Καμία απάντηση βέβαια δεν έδωσε στην πρόταση των τοπικών φορέων για την ανά τριετία προκήρυξη του διαγωνισμού δακοκτονίας, που θα διευκόλυνε σημαντικά τη διαδικασία και θα εξασφάλιζε την έγκαιρη διενέργεια των ψεκασμών.

Ξέχασε τέλος να μας πει γιατί εδώ και 4 χρόνια δεν έχει κατορθώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επικαιροποιήσει τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει την αποζημίωση από φυτοπαθολογικές προσβολές. Μπροστά στη κυβερνητική αβελτηρία, το μόνο που πρότεινε ο αρμόδιος Υπουργός για την ανακούφιση των ελαιοπαραγωγών την Ηλείαςαπό την τεράστια καταστροφή που αντιμετωπίζουν, ήταν να καταφύγουν στην προαιρετική ασφάλιση εκτός ΕΛΓΑ.Και όμως για την αριστερή κυβέρνηση λεφτά υπάρχουν, όχι όμως για τους αγρότες.

Για τους ημετέρους των υπουργών, τους συγγενείς και τους φίλους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτούς που προσλαμβάνουν κατά χιλιάδες ως μετακλητούς υπαλλήλους για να στελεχώσουν κομματικά και υπουργικά γραφεία, σ’ αυτούς που αύξησαν πρόσφατα κατά 17% τις αποδοχές τους από τα 1280 στα 1500 ευρώ κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,9%. Ας ευχηθούμε κάποτε η κυβέρνηση αυτή να παραμείνει χαραγμένη στη μνήμη των πολιτών ως ένας κοινωνικός εφιάλτης που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet