Ερώτηση κατέθεσε ο Κώστας Τζαβάρας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και καταγγέλλει με αγανάκτηση: 31 μειονεκτικές περιοχές της Ηλείας, μεταξύ των οποίων Βασιλάκι, Γρύλλος,Σκιλλουντία, Εφύρα, Οινόη,Μουζάκι, Σιμόπουλο, Νησί κ.ά. στερήθηκαν τις εξισωτικές αποζημιώσεις αυθαίρετα παράλογα και πελατειακά από τη αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Στην κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό κ. Στ. Αραχωβίτη για τον χαρακτηρισμό περιοχών της Ηλείας ως μειονεκτικών προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τη νέα πρόταση χαρακτηρισμού που απέστειλε το Υπουργείο προς έγκριση στην ΕΕ, σε εφαρμογή του Κανονισμού 1305/2013 ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτή επαναχαρακτηρίζονται ως περιοχές με φυσικούς περιορισμούς μόνο 5 από τις αρχικά 36 περιοχές της Ηλείας (Άσπρα Σπίτια, Καλυβάκια, Κέντρο, Νεάπολη, Ροδιά), ενώ παράλληλα προστίθενται και 13 νέες (Αμπελώνας, Γιαννιτσοχώρι, Ελαιώνας, Ζαχάρω, Κακόβατος, Κάτω Σαμικό, Λάνθι, Νεοχώρι, Παλαιοβαρβάσαινα, Σόπι, Σχίνοι, Χαριά και Χειμαδιό).Αδικαιολόγητα και αυθαίρετα το ΥΠΑΑΤ διέγραψε 31 από τις αρχικά 36 χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές περιοχές στην Ηλεία (Αγ. ΗλίαςΠηνείας,Αγραπιδοχώρι,Αετορράχη, Ανθώνας, Αυγή, Βελανίδι, Δάφνη, Εφύρα, Καλυβάκια Ξενιών, Κάμπος,Καρυά, Κεραμιδιά, Λαγανάς,Λάτα,Μουζάκι, Νησί, Οινόη,Σιμόπουλο,Βασιλάκι,Λιναριά, Λούβρο,Μιράκα, Μουριά, Γρύλλος,Δαφνούλα,Πλουτοχώρι,Σέκουλα,Σκιλουντία, Κάστρο,Λυγιά, ΚαλύβιαΜυρτουντίων),δηλαδή περιοχές όπου η χαμηλή παραγωγικότητα της αγροτικής γης λόγω των φυσικών μειονεκτημάτων του εδάφους αποφέρει χαμηλά εισοδήματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους και δικαιολογεί τη χορήγηση εξισωτικών ενισχύσεων από την ΕΕ.

Με τη νέα αυτή οριοθέτηση όμως προκύπτουν περιπτώσεις όπου έχει διατηρηθεί ο χαρακτηρισμός σε μια περιοχή (π.χ. Άσπρα Σπίτια) και έχει αφαιρεθεί από την όμορη της (π.χ. Βασιλάκι) χωρίς να υφίστανται σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια διαφοροποίησης, ενώ οι περιοχές παρουσιάζουν ίδια φυσικά μειονεκτήματα, κοινές χρήσης γης και το ίδιο χαμηλό εισόδημα για τους κατοίκους.

Παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια του Κανονισμού 1305/2013 ΕΕ είναι ηπιότερα από τα προϊσχύσαντα κριτήρια της Οδηγίας 75/268 ΕΟΚ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη νέα αυθαίρετη οριοθέτηση που επέλεξε οδηγεί εκτός εξισωτικών αποζημιώσεων μεγάλες περιοχές τηςΗλείας, που ήταν ήδη χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές, προκαλώντας ισχυρό και δυσανάλογο πλήγμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, για τους οποίους η εξισωτική αποζημίωση που λάμβαναν αποτελεί βασικό μέσο ενίσχυσης του εισοδήματός τους και εξισορρόπησης του υψηλού κόστους παραγωγής.Η διακοπή των εξισωτικών ενισχύσεων θα οδηγήσει πολλούς απ’ αυτούς σε εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων τους, διογκώνοντας έτσι το ήδη σοβαρό πρόβλημα ερήμωσης που αντιμετωπίζουν πολλές κοινότητες της Ηλείας.

Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης για τις μειονεκτικές περιοχές αποτελεί αδιαμφισβήτητα κακή χρήση των εργαλείων που παρέχει η ΕΕ για την καταπολέμηση και μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας. Αντί να χρησιμοποιεί τα κοινοτικά κονδύλια για να μειώσει τις ανισότητες, κάνει ουσιαστικά πελατειακή πολιτική μέσω των χαρακτηρισμών των περιοχών ως μειονεκτικών, με βάση τις εισηγήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, καταλήγοντας με τον τρόπο αυτό να μεγεθύνει την άνιση μεταχείριση και την κοινωνική αδικία.

Ο Κώστας Τζαβάρας ρωτάτον Υπουργό με ποια κριτήρια αφαιρέθηκαν οι 31 προϋπάρχουσες περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα στην Ηλεία, εφόσον σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζουν τα ίδια κοινά φυσικά μειονεκτήματα και την ίδια χαμηλή εισοδηματική απόδοση με όμορες περιοχές που εστάλησαν προς έγκριση στην ΕΕ.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet