Κώστας Τζαβάρας: Τι θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για να αποζημιώσει τις καταστροφές των ελαιοπαραγωγών από το δάκο και το γλοιοσπόριο;

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Μετά τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας και κορινθιακής σταφίδας, σε απόγνωση βρίσκονται πλέον και οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας, που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που οδήγησαν στην μεγάλη υποβάθμιση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, με την αύξηση της υγρασίας εξαιτίας πολλών άκαιρων βροχοπτώσεων, ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα του γλοιοσπορίου, που προσέβαλλε τον καρπό της ελιάς και σε συνδυασμό με την αύξηση των προσβολών από δάκο, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση του δολωματικών ψεκασμών, έχουν μειώσει την παραγόμενη ποσότητα λαδιού και έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα του, σε σημείο που να χαρακτηρίζεται επαρκές μόνο για βιομηχανική χρήση.

Στην Ηλεία αναμένονταν να παραχθούν 25 με 30.000 τόννοι παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας, που στην πλειονότητά τους εξάγονταν, συνεισφέροντας σημαντικά έσοδα στους αγρότες και τυποποιητές της Ηλείας αλλά και στα κρατικά ταμεία. Η καταστροφή στον καρπό φέτος υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην παραγωγή αισθητά μικρότερης ποσότητας ελαιολάδου, ως επί το πλείστον υψηλής οξύτητας με μόνη χρήση τη βιομηχανική, προκαλώντας με τους μετριότερους υπολογισμούς ζημιά στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ.

Η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικονομική καταστροφή που βιώνουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας με κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο τρόπο. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι προσβολές μυκήτων δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, οφείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια να ενεργοποιήσει τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ), εφόσον η ζημιά οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε φυτικές ασθένειες που προέρχονται από αυτές και δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν εγκαίρως, φτάνει δε σε επίπεδο πολύ πάνω από το 30% της ελαιοκομικής ζώνης, του ομοειδούς είδους και της μέσης παραγωγής, όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ.

Επιπλέον, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΔΑΟΚ Ηλείας, χωρίς την επιβάρυνση των παραγωγών, για να αντιμετωπιστεί με κατάλληλους ψεκασμούς το γλοιοσπόριο, το οποίο διαχειμάζει στο έδαφος των ελαιώνων και συνεχίζει να προσβάλει τα δέντρα την επόμενη χρονιά. Τέλος, έχει υποχρέωση το Υπουργείο να δώσει επιτέλους λύση στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δακοκτονίας. Η βέλτιστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, είναι η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού ανά τρία χρόνια με έγκαιρη δέσμευση των πιστώσεων, εφόσον οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία σήμερα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πιστοποίησης της ζημιάς και της συγκέντρωσης του φακέλου για την υποβολή αιτήματος χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της Ηλείαςκαι να εξεταστεί παράλληλα η χορήγηση αποζημιώσεων deMinimis. Επιπλέον, ζητά μέτρα αντιμετώπισης τουγλοιοσπορίου στους ελαιώνες της Ηλείας χωρίς επιπλέον κόστος για τους παραγωγούς και τέλος να εφαρμοστεί η ανά τριετία προκήρυξη διαγωνισμού για τη δακοκτονία.

Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να συνδράμει τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας μπροστά στην τεράστια καταστροφή που αντιμετωπίζουν, με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες και όχι κούφιες και άνευ αντικρίσματος υποσχέσεις, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν έγκαιρα τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητά τους.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet