Μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Κώστας Τζαβάρας Οι πρώτες δηλώσεις του σε συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΙ

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, που αρχίζει τις εργασίες της αύριο Τρίτη και ώρα 17:00, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

Σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα παρουσίασε τις θέσεις του για τη κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία. Ως γνωστόν, η διαδικασία της αναθεώρησης συντελείται σε 2 διαδοχικές Βουλές. Η πρώτη, δηλαδή η υφιστάμενη σήμερα, έχει ως έργο να προσδιορίσει τις διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν. Μεσολαβεί η ετυμηγορία του ελληνικού λαού στις προσεχείς εθνικές εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί η κατ’ ουσίαν αναθεωρητική Βουλή, η οποία θα έχει ως έργο να διαμορφώσει το περιεχόμενο των διατάξεων που έχουν προταθεί από τη σημερινή Βουλή για αναθεώρηση.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας, η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί σήμερα ιστορική

αναγκαιότητα εξαιτίας της δεινή δοκιμασίας των συνταγματικών θεσμών από τη πρωτοφανή οικονομική και αξιακή κρίση, που πέρασε και εξακολουθεί να περνάει ο τόπος. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν σήμερα το ιστορικό καθήκον να ενισχύσουν το Σύνταγμα με νέες διαδικασίες και νέους θεσμούς, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη θεμελιώδη λειτουργία του, ως καταστατικού χάρτη της πολιτείας. Δυστυχώς η ιστορική συγκυρία δεν ευνοεί την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος όταν τον τόπο κυβερνάει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια κομματική κλίκα νεοσταλινικού λαϊκισμού, που δεν πιστεύει στις αξίες και τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και στους κανόνες της ανοιχτής οικονομίας και αγοράς.

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχώς χαρακτηρίζουν το κράτος ως αποκλειστικό μέσο ταξικής κυριαρχίας και καταπίεσης και ως προϊόν ασυμφιλίωτων αντιθέσεων που προκύπτουν από τη ταξική πάλη (το αστείο του πράγματος βέβαια είναι ότι δεν εξηγούν στον ελληνικό λαό για λογαριασμό ποιας τάξης αυτοί κατέχουν την κρατική εξουσία σήμερα!). Ιδέες δηλαδή που αναφέρονται στο 1847, τότε δηλαδή που οι Μαρξ και Ένγκελς δημοσίευαν για πρώτη φορά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Με αυτούς τους αναχρονισμούς είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ιστορικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.Προκλήσεις που επιβάλλουν τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και την οργάνωση των κρατικών λειτουργιών, με τη διασφάλιση της υπεροχής του Δικαίου (αρχή του κράτους δικαίου), το οποίο και μόνο προστατεύει τη κοινωνία από τις καταχρήσεις και τις αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας και γενικότερα της Διοίκησης.

Μείζον ζήτημα παραμένει η ενίσχυση της νομοθετικής εξουσίας με διαδικασίες που θα προλαμβάνουν τη ψήφιση αντισυνταγματικών νόμων από τη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον αυτό που επανειλημμένως συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης: δηλαδή να ψηφίζει η Βουλή αντισυνταγματικούς νόμους, που εκ των υστέρων η εφαρμογή τους ανατρέπεται από τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Η κατάσταση αυτή δεν παραβιάζει μόνο νομίμως τιθέντα δικαιώματα των πολιτών (έτσι συνέβη με τις επανειλημμένες περικοπές μισθών και συντάξεων) αλλά δημιουργεί και ανωμαλία στη λειτουργία του πολιτεύματος, αφού ανατρέπει τον προγραμματισμό και την ισορροπία  των δημοσιονομικών μεγεθών που διαμορφώνουν οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές.

Εν όψει όλων αυτών των δεδομένων η ΝΔ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα αγωνιστεί για να πείσει για την αναγκαιότητα της αναθεώρησης και άλλων, ξεπερασμένων από τις σύγχρονες εξελίξεις άρθρων, όπως το άρθρο 16 για την ίδρυση των μη κρατικών-ιδιωτικών πανεπιστημίων, το άρθρο 86 για την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπουργικών εγκλημάτων, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διαδικασίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής κ.ο.κ.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet