Ερώτηση Κώστα Τζαβάρα για τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης προς τους αγρότες για το ακατάσχετο των ευρωπαϊκών ενισχύσεων

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

4 χρόνια μετά τη διακυβέρνηση του τόπου από την Αριστεροδεξιά κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, οι αγρότες ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν εάν κατάσχονται οι ενισχύσεις που προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια. Εάν είναι αλήθεια αυτά που λέει ο ένας υπουργός για να τα διαψεύσει ο άλλος την επόμενη μέρα. Εάν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και τα κυβερνητικά στελέχη εννοούν αυτά που λένε, εφαρμόζουν αυτά που υπόσχονται και κάνουν αυτά για τα οποία δεσμεύονται. Πλήρες μπάχαλο, διάλυση του κράτους  και αδυναμία της διοίκησης να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες την Παρασκευή οι αγρότες της Ηλείας και όλης της Ελλάδας, ενώ ανέμεναν την πληρωμή του 70% των βασικών ενισχύσεων, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι τα χρήματα αυτά είχαν κάνει φτερά από τους λογαριασμούς τους. Κατάλαβαν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι αυτά που ισχυρίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός Οικονομικών και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το ότι οι ενισχύσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια είναι ακατάσχετες, ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από την Ελλάδα του Τσίπρα και του Καμμένου.

Και όπως ξεκάθαρα δηλώνει ο Συνήγορος του Πολίτη όλη αυτή η καταστροφική για τον πρωτογενή τομέα κατάσταση οφείλεται στη μη θέσπιση ρητής διάταξης περί ακατασχέτου στην ελληνική νομοθεσία και βέβαια στη διχογνωμία και στη μετάθεση ευθύνης μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, για το ποιος έχει την αρμοδιότητα θέσπισης.

Δυστυχώς την ίδια τύχη επιφυλάσσει η Κυβέρνηση με τις επιλογές της και στους ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων που θεωρήθηκαν δασικές και δεν προχώρησαν στην κατάθεση αντιρρήσεων κατά της κύρωσης των δασικών χαρτών, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας. Πλέον, πολλά στρέμματα πολύτιμης αγροτικής γης θα μείνουν εκτός επιδοτήσεων και θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργειά τους, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της Ηλείας.

Με την Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας ζητά να νομοθετήσουν άμεσα το ακατάσχετο ύψους 15.000 ευρώ για τους λογαριασμούς των αγροτών, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Επιπλέον, ζητά να βρεθεί λύση για όσους αγρότες δεν έλαβαν την ενίσχυση επειδή δεν κατέθεσαν αντιρρήσεις κατά της κύρωσης των δασικών χαρτών, καθώς επίσης και να αντιμετωπιστούν προς όφελος των αγροτών οι περιπτώσεις μη καταβολής ενίσχυσης λόγω λαθών στη συμπλήρωση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου ή διαφοράς των δεδομένων μεταξύ της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και των στοιχείων της ΑΑΔΕ.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet