Κώστας Τζαβάρας:Οι ευθύνες στα θέματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης αφορούν σε μεγάλο βαθμό την ίδια τη διοίκηση της Δικαιοσύνης

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

«Οι ευθύνες στα θέματα που άπτονται στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης δεν είναι πολιτικές ευθύνες, είναι ευθύνες που σε ένα πολύ σοβαρό μέρος αφορούν την ίδια τη διοίκηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9FM, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη ίσως να είναι η μεγαλύτερη ασθενής από τις 3 εξουσίες του Κράτους» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας:«Επανειλημμένως έχουμε δικαστεί από το ΕΔΔΑ για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, οι οποίες πλέον στις τελευταίες αποφάσεις του χαρακτηρίζονται ως συστημικό πρόβλημα».

«Χρειάζεται μια ρύθμιση με ουσιαστικό περιεχόμενο που θα κάνει αποτελεσματικό το θεσμό της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων και θα σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπηρεσιακή, προσωπική, λειτουργική» είπε ο Κώστας Τζαβάρας για να προσθέσει ότι είναι απαραίτητη η ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση όλων των δικαστικών αποφάσεων κατά την εκφώνησή τους. «Δεν αντέχω να απαγγέλλεται το ένοχος ή αθώος από την έδρα και να μην ξέρει ο κατηγορούμενος στον οποίο απευθύνεται αυτή η ενοχή γιατί κρίθηκε ένοχος ή αθώος» ανέφερε.

«Είναι ανάγκηπλέον όλοι όσοι διακονούμε τη Δικαιοσύνη ή έχουμε ένα δημόσιο λόγο στα θέματα της, δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, να αυτοπεριοριστούμε ως προς την διεκδίκηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων μέσα στο δικαστικό πεδίο και να κάνουμε μια καταστατική συμφωνία για το πώς θέλουμε τη Δικαιοσύνη στον 21ο αιώνα».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη συμφωνία για το Σκοπιανό και τον πιθανό χρόνο εκλογών, ο Κώστας Τζαβάρας απέκλεισε τη δημιουργία νέου πολιτικού σκηνικού με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας από βουλευτές των ΑΝΕΛ ή της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην ελληνική Βουλή. Επιπλέον και όσον αφορά το χρόνο των εκλογών παρατήρησε ότι «από τα λεγόμενα των κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να προκύψει ασφαλής γνώση περί του χρόνου της διεξαγωγής των εκλογών. Η συγκυρία είναι αυτή που οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι τα πράγματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλέον δυσκολεύουν. Αυτό που συμβαίνει τώρα ουσιαστικά στις σχέσεις των δύο παράταιρων συνέταιρων φαίνεται ότι δεν κρατήσει για πολύ, παρόλο που θεωρώ ότι στις μεταξύ τους σχέσεις οικκ. Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Αναφερόμενος τέλος στις εξελίξεις στην οικονομία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε την κακή κατάσταση του πιστωτικού μας συστήματος και το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που αφορά εκατομμύρια δανειολήπτες. «Έχουμε αφήσει 5.000.000 ανθρώπους βορά στα νύχια των τραπεζών. Αν ασχοληθεί κάποιος με τα κόκκινα δάνεια θα δει ότι το θέμα έχει να κάνει με την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών ως καταναλωτές και όχι να τους διασύρει ως στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η τράπεζα κατά την απόλυτη και όχι απαραίτητα δικαία κρίση της καθορίζει έναν δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο για να αρχίσει μετά ο χορός των τηλεφώνων από εισπρακτικές εταιρίες, των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων.Δεν πρέπει επιτέλους όλοι αυτοί που πήραν ένα καταναλωτικό δάνειο και καλούνται να πληρώσουν 25% τόκο, βλέποντας το κεφάλαιο τους να πολλαπλασιάζεται, να ανακουφιστούν με πρωτοβουλία της αριστερής κυβέρνησης;» κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet