Στη Βουλή με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας φέρνει ο Κώστας Τζαβάρας τη κάλυψη των κενών των σχολείων της Ανδρίτσαινας

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018

Σύμφωνα με το Σύνταγμα η παιδεία αποτελεί τη βασική αποστολή του Κράτους, για τον λόγο αυτόη Πολιτεία οφείλει να προστατεύει, προάγει και εγγυάται την δωρεάν παροχή της σε όλους τους Έλληνες πολίτες, αδιακρίτως, ταυτόχροναδε υποχρεούταινα διασφαλίζεικαι τα κατάλληλα μέσα για την παροχή της, δηλαδή το εκπαιδευτικό προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτό είναι και το πρόκριμα της Δημοκρατίας,παρατηρεί στην Ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπο της Ηλείας και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για τον αποχαρακτηρισμό τωνσχολείωντης Ανδρίτσαινας ως δυσπρόσιτων.

Μέχρι πρότινος τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εντάσσονταν στις κατηγορίες Θ, όπως το Δημοτικό Σχολείο της Λεύκης, το Γυμνάσιο Καλλιθέας και το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ανδρίτσαινας, Ι, ΙΑ και ΙΒ χαρακτηρίζονταν ως δυσπρόσιτα, δίνοντας διπλή μοριοδότηση σε όσους αναπληρωτές καθηγητές τα επέλεγαν για την τοποθέτηση τους.

Με την πρόσφατη απόφαση του περί κατάταξης σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμού δυσπρόσιτων σχολικών μονάδωνΠρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας προχώρησε, έπειτα από εισήγηση των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίθετα από την εισήγηση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, στον αποχαρακτηρισμό της κατηγορίας Θ ως δυσπρόσιτης, χωρίς βέβαια να αιτιολογήσει επαρκώς της απόφασή του αυτή.

Αντίθετα μάλιστα, αποδεικνύοντας την προχειρότητα της επιλογής του, η αρχική απόφαση αποχαρακτήριζε ως δυσπρόσιτα τα σχολεία των κατηγοριών Θ και Ι, κάτι που άλλαξε κατά την δημοσίευση στο ΦΕΚ της Απόφασης στις 14 Σεπτεμβρίου και ενώ ήδη είχαν γίνει και οι προσλήψεις των αναπληρωτών της α’ φάσης.

Το αποτέλεσμα του αποχαρακτηρισμού των σχολείων της Ανδρίτσαινας ως δυσπρόσιτων γίνεται ήδη αισθητό με την αποδυνάμωση τους από βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών. Έτσι και ενώ ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν διδάσκονται τα βασικά μαθήματα της Αρχαίων, Λατινικών, Γλώσσαςκαι Έκθεσης, Ιστορίας, Φυσικής, Μαθηματικώνκαι Βιολογίαςλόγω έλλειψης καθηγητών! 

Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και των φορέων, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής αλλά και χωρίς να αιτιολογηθεί επαρκώς,στερεί από τους μαθητές της Ανδρίτσαινας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους στην δημόσια εκπαίδευση. Ο Κώστας Τζαβάρας με την Ερώτηση του ζητά από τον υπουργό Παιδείας να καλύψει άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Ανδρίτσαινας με τις προσλήψεις της 3ης φάσης των αναπληρωτών και βεβαίως να τροποποιήσει την υπουργική απόφαση καθορισμού των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων, εντάσσοντας ξανά σε αυτά τα σχολεία της Ανδρίτσαινας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet