Κώστας Τζαβάρας:Οι αγρότες της Ηλείας «βουλιάζουν» στην αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Πρωτοφανείς καταστροφές υπέστησαν για τρίτο συνεχόμενοκαλοκαίριοι αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας, εξαιτίας των ισχυρών και συνεχών βροχοπτώσεων που έπληξαν από τη Κυριακή το νομό μας και είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες από τον Πύργο έως τα όρια του νομού Αχαΐας.

Οι ραγδαίες και συνεχείς βροχοπτώσεις υπερέβησαν τουλάχιστον κατά 8 φορές το μέσο ύψος βροχής για τον Ιούνιο στην Ηλεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειώνστο Καλλίκωμο, τον Πύργο,Κατάκολο,Βυτινείκα, Λεβεντοχώρι, Μυρτιά,Σκουροχώρι, Κορακοχώρι, Δουνέικα, Καρδαμά, την Αμαλιάδα, Πηνεία, τη Γαστούνη, Δάφνη, Αμπελόκαμπο, Κουρτέσι και τη Βουπρασία.

Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί ειδικά οι καλλιέργειες του καρπουζιού, σταφίδας, βιομηχανικής ντομάτας αλλά και αυτές των υπαίθριων κηπευτικών, καλαμποκιού, πατάτας και πεπονιού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι – όπως και στις καταστροφές του 2017 – οι παραγωγοί της Ηλείας ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στη συγκομιδή των προϊόντων τους και στην πώλησή τους στους εμπόρους ή στα εργοστάσια μεταποίησης και κονσερβοποιίας του νομού. Πλέον οι σοδειές παραμένουν μέσα στο νερό με κίνδυνο την ολική καταστροφή τους, ενώ παράλληλα σοβαρές είναι και οι ζημιές εκτός από τον καρπό και στο φυτικό κεφάλαιο, αφού πλέον κινδυνεύουν να σαπίσουν και τα ίδια τα φυτά.

Μπροστά στην απόγνωση των παραγωγών της Ηλείας, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά βλέπουν το εισόδημα τους να εξαφανίζεται, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λάμπει δια της απουσίας της. Τρεισήμισι χρόνια τώρα η μόνη κυβερνητική στήριξη που δίνεται στους αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι βιώνουν έντονα τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, πενιχρές αποζημιώσεις με καθυστέρηση 7-8 μηνών στην καλύτερη περίπτωση και φτηνές δικαιολογίες για την ολιγωρία και την αδιαφορία των κυβερνώντων.

Ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ που με ευκολία «έταζε» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στους σταφιδοπαραγωγούς και τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016. Τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα για την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει νέα ασφαλιζόμενα αίτια και να καλύψει έτσι και τις ζημιές από τις θεομηνίες της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια αδιαφορία και ολιγωρία έχει επιδείξει αυτή η Κυβέρνηση και για την προκήρυξη του υπομέτρου 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την αποκατάσταση ζημιών σε ποσοστό 100% από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο καθώς και στον εξοπλισμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών τους, την οποία συνεχώς ανακοινώνει αλλά τελικά ποτέ δεν προκηρύσσει.

Τέλος, καμία κίνηση δεν έχει κάνει για την δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για την αποζημίωση καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, μια πρόταση που έχει κάνει συστηματικά τα τελευταία 3,5 χρόνια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, στο πρότυπο αντίστοιχων ταμείων άλλων χωρών,αξιοποιώντας κατάλληλα τις δυνατότητες για χρηματοδότηση από αντίστοιχα προγράμματα και κονδύλια αλλά και την τεχνική βοήθεια της Ε.Ε..

Με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Τζαβάρας ζητά για πολλοστή φορά από τον υπουργό να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με το απαραίτητο προσωπικό και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των νέων ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Ηλείας αλλά κυρίως της αποζημίωσης τους. Επιπλέον, ζητά το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις των σταφιδοπαραγωγών μέσω ΠΣΕΑ για τις καταστροφές του 2016 καθώς και της προκήρυξης του υπομέτρου 5.2 του Π.Α.Α..

Τέλος ρωτά εκ νέου τον υπουργό αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην δημιουργία Ειδικού Ταμείου για την αποζημίωση καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλεί η κλιματική αλλαγήαλλά και αν θα προχωρήσει τελικάστην επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, που αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγωγών εδώ και πολύ καιρό.

Επιτέλους ας αφήσει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τις φιέστες, τις γραβάτες και τους κενούς πανηγυρισμούς και ας ασχοληθεί σοβαρά με τα κρίσιμα προβλήματα των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας την προσοχή που τους αξίζει και τα εργαλεία που χρειάζονται για να ενισχύσουν το εισόδημα τους αλλά και για αποτελέσουν μοχλό στην ανάπτυξη που τόσο χρειάζεται η χώρα μας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet