Κώστας Τζαβάρας: Κοτζιάς και Τσίπρας αγωνίζονται για «μακεδονικό» κράτος

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018

Η υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί για πρώτη φορά στην εθνογένεση μακεδονικού κράτους, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Λαζόπουλο και στο ραδιόφωνο του AlphaΘεσσαλονίκης 96,5FM.

Όπως παρατήρησε «Ως “Βόρεια Μακεδονία” το κράτος των Σκοπίων, για πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών σχέσεων, προσλαμβάνει ως στοιχείο καθοριστικό της εθνικής του φυσιογνωμίας τη λέξη “Μακεδονία” και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί την αυτονόητη αναφορά σε μία “Νότια Μακεδονία”, η οποία δεν υπάρχει ακόμα ως κράτος.Έτσι αρχίζει να δημιουργείται αλυτρωτική βλέψη για την καθιέρωση και ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της “Νότιας Μακεδονίας”». Και συμπληρώνει «Μια μερίδα μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που ήσαν σλαβόφωνοι αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και για την ανεξαρτησία αυτού του κράτους του “μακεδονικού”. Άρα είναι συνεπής αυτή η στάση και του κ.Κοτζιά και του κ. Τσίπρα στις αγωνιστικές παραδόσεις αυτών των ανθρώπων».

Έναδεύτερο κορυφαίο ζήτημα που πηγάζει από το κείμενο της συμφωνίας είναι αυτό της ταυτότητας των κατοίκων της πΓΔΜ. «Εάν πράγματι αυτή η σχέση κι αυτό το όνομα “μακεδόνας” όπως περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη σύμβαση, καθόριζε τη σχέση της ιθαγένειας, τότε θα έπρεπε να μην αναφέρεται ως “μακεδόνας” ο πολίτης αυτού του κράτους, αλλά ως “βορειομακεδόνας”»αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Τζαβάρας και προσθέτει πως «αυτή η απλή διαφορά δίνει το δικαίωμα στους πολίτες των Σκοπίων να λένε ότι με αυτή τη σύμβαση ιδρύεται “μακεδονικό” έθνος.

Εδώ υπάρχει μία πονηρία που τη συνηθίζει αυτός ο τύπος της αριστεράς. Οι Σκοπιανοί πλέον δεν έχουνε την απαίτηση, ούτε ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Απλώς λένε ότι είναι Μακεδόνες. Εδώ υπάρχει εκ πλαγίου μία μεγαλύτερη διαστροφή.Γιατί λένε ότι εμείς δεν προερχόμαστε από τους αρχαίους Έλληνες. Είμαστε όμως Μακεδόνες και οι Μακεδόνες ανέκαθεν ήταν μια ξεχωριστή ιστορική οντότητα και αυτή τη διεκδικούμε και αυτή μας τη δίνει ο κ. Τσίπρας».

Σε ό,τι αφορά την αναφορά για “μακεδονική” γλώσσα στο κείμενο της συμφωνίας, καθώς και τις κατηγορίες της κυβέρνησης πως η ΝΔ είχε επιτρέψει το 1977 στον ΟΗΕ να αναγραφεί στον κατάλογο των γλωσσών η “μακεδονική” ο Κώστας Τζαβάρας ξεκαθαρίζει πως «Η παραπομπή στις συνεδριάσεις του συνεδρίου του ΟΗΕ που έγινε υπό την καθοδήγηση του τμήματος τεχνικής συνεργασίας σκοπό είχε απλώς τη μεταγραφή από το κυριλλικό αλφάβητο στο λατινικό αλφάβητο των γεωγραφικών όρων. Δεν είχε σκοπό να αναγνωρίσει γλώσσες. Οι γλώσσες είναι πολιτισμικά αγαθά και για αυτά αρμοδιότητα έχει η UNESCO. Αντιθέτως, με τη σημερινή συμφωνία, ιδρύεται μία γλώσσα “μακεδονική”, η δε διευκρίνιση του κειμένου της συμφωνίας ότι ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσεςείναι απλά δικολαβίστικη».

Αναφορικά με τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας τη στάση της Κυβέρνηση αλλά και τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε «Περιμένουμε να πέσουνε οι μάσκες σε κάποιους, οι οποίοι ομνύουν στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά όταν τους δίνεται η δυνατότητα να εμποδίσουν την εκχώρηση του εθνικού συμβολικού κεφαλαίου που συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, δυστυχώς δεν το κάνουν». «Το να εμφανίζεται μια κυβέρνηση που με τέτοια ευκολία να παραχωρεί εθνικού περιεχομένου ονόματα, αξίες και σύμβολα στα Σκόπια, αυτό δεν το ανέχομαι» κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet