ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα πρέπει να ντρέπονται για τις ληστρικές φορολογίες

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην Υπουργός Κώστας Τζαβάρας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ" τονίζει ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αν είχαν δημοκρατική και κοινωνική ευαισθησία θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι να υπερηφανεύονται για το πλεόνασμα που πέτυχαν να συγκεντρώσουν με τις ληστρικές, άμεσες και έμμεσες, φορολογίες που επέβαλλαν στους πολίτες.

Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ είναι κοστολογημένο και ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να απολύσει κανέναν δημόσιο υπάλληλο. Η Κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάβει υπεύθυνα το τεράστιο έργο συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θα οικοδομήσει μια νέα Ελλάδα που δεν θα τρέφεται από τις σάρκες των παιδιών της.

Σε ένα τετράμηνο λήγει το 3ο Μνημόνιο-Πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έτοιμη να πανηγυρίσει το τέλος της… κρίσης. Ποια είναι η εκτίμησή σας εν προκειμένω;


Εάν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε σε ένα τετράμηνο από τώρα δε τελειώνουν τα μνημόνια-προγράμματα, αλλά λήγει η χρονική διάρκεια εντός της οποίας είχε προβλεφθεί ότι η χώρα θα τελεί υπό καθεστώς αναγκαστικής μεταρρυθμιστικής αναμόρφωσης. Έτσι λοιπόν μόνο ο χρόνος τελειώνει αλλά οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί με τα μνημόνια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων από 1-1-2019 θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 18% και το αφορολόγητο των χαμηλόμισθων στα 5600 από 8600 που είναι τώρα,ενώ θα εξακολουθήσει να είναι δεσμευμένη όλη η περιουσία του δημοσίου, κινητή και ακίνητη, για 99 χρόνια ώστε να είναι υπέγγυα στις απαιτήσεις των δανειστών.

Άρα όποιος ετοιμάζεται να πανηγυρίσει στις 21 Αυγούστου 2018 το τέλος των μνημονίων, στη πραγματικότητα δεν ετοιμάζεται να εορτάσει τίποτα άλλο παρά το πέρασμα του χρόνου. Το πέρασμα όμως 8 χρόνων που δυστυχώς,παρόλο που τα ζήσαμε υπό συνθήκες ακραίας λιτότητας, φαίνεται ότι δεν μας έκαναν να ωριμάσουμε τόσο, όσο θα χρειαζόταν για να αντιληφθούμε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του «χρόνου που περνάει» και της «Ιστορίας που δημιουργείται». Με άλλα λόγια και μετά τις 20 Αυγούστου η χώρα θα είναι αντιμέτωπη με τα ίδια ακριβώς ιστορικά αδιέξοδα που αντιμετώπιζε όταν μπήκε στη περίοδο των μνημονίων.


Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός υπερηφανεύονται για το επίτευγμα του πλεονάσματος. Πως το αξιολογείτε;

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, ως συνεπείς νεοκομμουνιστές,αντιμετωπίζουν και μεταχειρίζονται το Κράτος ως μηχανισμό αναδιανομής εισοδημάτων και όχι ως κεντρικό πολιτικό θεσμό της Δημοκρατίας, που εγγυάται τη κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η διαφορά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης. Με αυτή τη λογική ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του μαζεύουν χρήματα απ’όλη τη κοινωνία, υπερφορολογούν τους πάντες για να μοιράζουν επιδόματα σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, που αποτελούν την εκλογική τους πελατεία.

Αν υπήρχε απόθεμα δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας στα μέλη της Κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό λογικά θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι να υπερηφανεύονται για το υπερπλεόνασμα που πέτυχαν να συγκεντρώσουν, με τις ληστρικές, άμεσες και έμμεσες, φορολογίες που επέβαλαν στους πολίτες. Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτό το υπερπλεόνασμα αφαιρεί οικονομικούς πόρους από τη κοινωνία, προκαλεί χρηματοδοτική ασφυξία στις επιχειρήσεις και επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας. 


Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης έχει κατά καιρούς δημοσιοποιήσει μέρος του κυβερνητικού προγράμματός του. Έχει κοστολογηθεί αυτό;
Η εντολή  που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του και στους αρμόδιους τομεάρχες, που ασχολούνται με το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι να μην συμπεριλάβουν σε αυτό προγραμματικές δεσμεύσεις, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Ο ίδιος μάλιστα πολλές φορές αποφεύγει να υποσχεθεί ικανοποίηση αιτημάτων που βρίσκονται εκτός των ορίων και των δυνατοτήτων της οικονομίας.

Για όσα όμως έχει δεσμευτεί έχει γίνει προηγούμενη κοστολόγηση και έχουν εξευρεθεί οι ισοδύναμοι πόροι. Η μείωση της φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε πρώτη φάση καθώς και του ΦΠΑ  σε συγκεκριμένα είδη, η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί κ.α. έχουν υποστεί επιμελή επεξεργασία κοστολόγησης προτού ανακοινωθούν.

Από την κομματική προπαγάνδα των Συριζανέλ κυκλοφορεί το ανίερο σλόγκαν περί δήθεν απολύσεων από τη κυβέρνηση της ΝΔ. Τι απαντάτε επ’ αυτού;

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να απολύσει κανένα μόνιμο δημόσιο υπάλληλο.Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι υπέρ της απολύσεως των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά υπέρ ενός αποτελεσματικού δημοσίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στην αποστολή του και θα αξιοποιεί όλους τους ανθρώπινους πόρους που έχει στη διάθεσή του, υπό τον όρο βέβαια ότι ο καθένας θα απολαμβάνει τη θέση που του αναλογεί κατά την αξία του και τη προσωπική του ικανότητα, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Θα επικρατήσει σε όλα τα πεδία και τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης η αξιολόγηση. Αξιολόγηση όμως δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση απολύσεις, αλλά επιβράβευση των ικανών και ενίσχυση των αδυνάμων, ώστε μέσω της εργασίας τους και της απόδοσής τους να είναι σε θέση να εκπληρώνουν στο ακέραιο την αποστολή τους, που είναι η υπηρεσία του ελληνικού λαού.

Αυτό τον καιρό υπάρχει κινητικότητα στα εθνικά μας θέματα: Σκοπιανό, Αιγαίο, Κυπριακό και μεταναστευτικό. Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας τα χειρίζεται ορθά και πως έχει τοποθετηθεί απέναντι τους η ΝΔ;

Ακόμα και η πιο καλόπιστοι απέναντι στο φαινόμενο της διακυβέρνησης Τσίπρα πολίτες έχουν πλέον πειστεί ότι τόσο αυτός, όσο και η κυβέρνηση του είναι η χειρότεροι και οι πιο επικίνδυνοι χειριστές των εθνικών μας θεμάτων, από την έναρξη της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα. Η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από εθνικολαϊκιστική, είναι προεχόντως εθνομηδενιστική. Λυπούμαι που αναγκάζομαι να αναγνωρίσω ότι η σημερινή Ελλάδα είναι δυστυχής,γιατί κυβερνάται από ανθρώπους που οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν αίσθημα πατρίδας και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Έθνος. Οπαδοί και απόστολοι ενός κοσμοπολίτικου πιθηκισμού, όπως έλεγε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης και υπερασπιστές ενός άγονου προοδευτισμού, που επιμένει να υποτάσσει το χειρισμό των μεγάλων εθνικών θεμάτων της χώρας στις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας και στην επιθυμία επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εσωτερική πολιτική σκηνή.


Είναι γεγονός ότι η εκλογολογία έχει φουντώσει για καλά. Όλοι σχεδόν εικοτολογούν για πρόωρες εκλογές – πιθανώς τον Οκτώβριο – πλην της Κυβέρνησης που μιλά για τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ήδη η Κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα έχει εγκαινιάσει ατύπως την προεκλογική περίοδο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Από την έκβαση των στοιχημάτων που έχει επιλέξεινα πριμοδοτήσει, στις ζαριές που κάθε φορά ρίχνει το κυβερνητικό επιτελείο κατά το χειρισμό των οικονομικών και των εθνικών θεμάτων, θα εξαρτηθεί το αν οι εκλογές επισπευθούν ή αν απομακρυνθούν. Αν οι δανειστές δεχθούν κατάργηση ή αναβολή του Ν. 4472/2017 για τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου, οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Εάν αρνηθούν τότε ο κ. Τσίπρας θα διαμορφώσει προεκλογικό σκηνικό ρήξης με τους εταίρους και του θεσμούς για να καταφύγει με «διαπραγματευτική υπερηφάνεια» σε γενικές εκλογές εντός του 2018. 

Ας μιλήσουμε για την Ηλεία. Ισχύει πάντα ο χαρακτηρισμός της εγκαταλελειμμένης «χώρας»; Πως εξηγείτε τον παραγκωνισμό και την οπισθοδρόμησή της;

Η «χώρα» είναι εγκαταλελειμμένη αλλά ευτυχώς δεν έχει ακόμα ερημώσει! Ο αποκλεισμός της Ηλείας από το δίκτυο των εθνικών αυτοκινητοδρόμων με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Σπίρτζη, ο οποίος το Μάρτιο του 2015 ακύρωσε αυθαίρετα τη δημοπρασία του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου που είχε πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Ηλεία παραμένει καθηλωμένη στην υπανάπτυξη και την απομόνωση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, τόσο στο τομέα του τουρισμού, όσο και στο τομέα της γεωργίας. Οποιαδήποτε άλλη χώρα είχε το προνόμιο να περιλαμβάνει στον τόπο της την Ολυμπία θα είχε λύσει κάθε οικονομικό της πρόβλημα, μόνο με την αξιοποίηση της πολιτισμικής και τουριστικής δυναμικής που απελευθερώνει ένα τόσο μεγάλο οικουμενικής αξίας όνομα.

Παράλληλα, οι μοναδικές κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ηλεία ευνοούν την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ελκυστικά στην παγκόσμια ζήτηση. Δυστυχώς, κανένας μέχρι σήμερα δεν μας έχει εξηγήσει γιατί σε αυτό τον τόπο που θα μπορούσε να δίνει μια διαφορετική καλλιέργεια κάθε μέρα του χρόνου, οι άνθρωποι εξακολουθούν να καλλιεργούν προϊόντα μόνο και μόνο για να εισπράττουν επιδοτήσεις ή να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Τι μπορεί να προσδοκά από μια Κυβέρνηση της ΝΔ και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες (της Κυβέρνησης) για το νομό;

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μόνη πολιτική δύναμη εξουσίας που τόλμησε να αναγορεύσει την αλήθεια σε αξιόπιστη ελπίδα. Ως Κυβέρνηση θα τιμήσει αυτή την επιλογή της και θα αναλάβει υπεύθυνα το τεράστιο έργο συνολικής παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στα ερείπια που αφήνει πίσω του ο κ. Τσίπρας και η παρέα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οικοδομήσει μια νέα Ελλάδα, που δεν θα τρέφεται με τις σάρκες των παιδιών της και δεν θα καταναλώνει πέρα από τις δυνάμεις της. Μια Ελλάδα που θα παράγει, αξιοποιώντας στο έπακρο όλες τις οικονομικές της δυνατότητες, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να επιχειρούν και να δημιουργούν καθημερινά με φαντασία και τόλμη, αυξάνονταςτονεθνικόπλούτο.

Αυτό θα είναι το κλίμα μέσα στο οποίο η Ηλεία θα αποκτήσει ένα καινούργιο οικονομικό πρόσωπο, με προτεραιότητα στην αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμισμού που διαθέτει στον τομέα της γεωργίας. Δεν επιτρέπεται ένας αρδευόμενος κάμπος 800.000 στρεμμάτων να εξακολουθήσει να καλλιεργείται μόνο κατά 30% και εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις να αποδίδει προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας να μην λειτουργεί ένα σύγχρονο ολυμπιακών διαστάσεων αθλητικό κέντρο, όπου κάθε χρόνο θα διοργανώνονται παγκοσμίου ενδιαφέροντος αγώνες, ενώνοντας την ιστορία του Ολυμπισμού με το πνεύμα του σύγχρονου ευ αγωνίζεσθαι.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των τουριστικών μονάδων που λειτουργούν στην Ηλεία αλλά και την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών σε έργα τουριστικής οικονομίας, που θα αξιοποιούν τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα, με τα οποία έχει προικοδοτήσει η φύση τον τόπο μας.

Η Βουλή, ο Τύπος και η Κοινή Γνώμη σας αναγνωρίζει ως ένα σύγχρονο πολιτικό με παιδεία, πολιτικό λόγο, συγκροτημένη σκέψη, θυμίζετε δε σε πολλούς κορυφαίους πολιτικούς της τελευταίας 40ετίας. Πως το εισπράττετε αυτό;

Μετά από ενεργό δράση 10 και πλέον ετών στην κοινοβουλευτική και πολιτική ζωή της χώρας χαίρομαι να διαπιστώνω ότι ο αγώνας μου αυτός δεν απέβη ούτε άγονος ούτε μάταιος. Όταν το 2007 για πρώτη φορά τιμήθηκα από το λαό της Ηλείας με το αξίωμα του βουλευτή της ΝΔ,ξεκίνησα μια διαδρομή που μέχρι σήμερα την διέτρεξα με αίσθημα ευθύνης και θέληση ενεργού συμμετοχής στα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Ως αντιπρόσωπος του λαού της Ηλείας ικανοποιούμαι σήμερα όταν πολλοί συνδέουν την αναγνώριση στο πρόσωπο μου και την εκτίμηση στη ποιότητα της παρουσίας μου στην πολιτική ζωή με την προέλευσή μου από την Ηλεία. Αν επιτύχω στο τέλος αυτής της διαδρομής να έχω πραγματοποιήσει και ένα θετικό απολογισμό προσφοράς στο τόπο που γεννήθηκα, έζησα και τιμήθηκα, τότε θα είμαι ευτυχής γιατί θα έχω φθάσει στην προσωπική μου δικαίωση. Το επόμενο βήμα μου θα είναι να συνεχίσω μέσα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να συμβάλλω στην ανάπτυξη της Ηλείας με τον ίδιο ζήλο που το έπραξα ως υπουργός Πολιτισμού μέσα από τη Κυβέρνηση Σαμαρά.

Ποια είναι η αξία της πολιτικής σήμερα;

Σήμερα ζούμε την εποχή της διαρκούς απαξίωσης της πολιτικής. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι στο δυτικό κόσμο έχει επικυριαρχήσει η οικονομία επί της πολιτικής. Η πρωτοκαθεδρία του οικονομικού παράγοντα με τη μορφή των αγορών, που ουσιαστικά σήμερα διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου σε πλανητικό επίπεδο, αποτελεί το εμβληματικό χαρακτηριστικό της εποχής. Οι πολιτικοί έχουν παύσει να είναι οι υπάλληλοι της ιστορίας όπως έλεγε ο Χέγκελ καιέχουν μετατραπείσε υπηρέτεςοικονομικών συμφερόντων. Οι αγορές επιβάλλουν τους άγραφους νόμους τους παντού. Η Δημοκρατία διαρκώς λιγοστεύει, οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί συρρικνώνονται και η αξία τους υποβαθμίζεται.

Η πολιτική δεν είναι πια η τέχνη της διαχείρισης των συμβόλων, αλλά έχει καταντήσει να είναι η τέχνη της επεξεργασίας των αριθμών κατά τις επιθυμίες των αγορών, που δεν διαθέτουν καμία νομιμοποίηση. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται μια δημοκρατική επανάσταση,που θα επαναφέρει στο κέντρο του ιστορικού ενδιαφέροντος τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια επανάσταση του μέτρου και της λογικής, που θα μας προφυλάξει από τους εφιάλτες ενός μέλλοντος, που με τα σημερινά δεδομένα προμηνύεται ζοφερό και απάνθρωπο.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet