Στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα οι καταστροφές από τις κατολισθήσεις στην νότια Ηλεία.

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018

Τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το οδικό δίκτυο στις περιοχέςτων Δήμων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων από τις πρόσφατες κατολισθήσεις αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που προκαλούν οι κατολισθήσεις στη Νότια Ηλεία φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. καιβουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας προς τονΥπουργό Εσωτερικών.

Τα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα στα ορεινά της νότιας Ηλείας, στις περιοχές του Δήμου Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή την προηγούμενη βδομάδα, έχουν προκαλέσει ήδη σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές αλλά και στις καλλιέργειες. Οι κατολισθήσεις έχουν ήδη αποκόψει τελείως το δρόμο μεταξύ Ταξιαρχών και Ανήλιου αλλά και μεταξύ Αρήνης και Βρεστού, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί το αγροτικό οδικό δίκτυο και οι υποδομές.Δυστυχώς το φαινόμενο παραμένει εν εξελίξει, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ακόμα σε θέση να προσδιορίσουμε το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί η περιοχή.

Είναι δεδομένο ότι η ένταξη και η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί η νότια Ηλεία θα χρειαστεί σημαντικό χρονικό διάστημα. Πρώτα θα πρέπει να εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες και παράλληλα να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα προσωρινής αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγεισών περιοχών.Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητη η δρομολόγηση έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους πληγέντες δήμους της Ηλείας, προκειμένου να «τρέξουν» όλες οι προεργασίες που προβλέπονται για τη διαχείριση των συνεπειών των κατολισθητικών φαινομένων, οι μελέτες και τα έργα προσωρινής αποκατάστασης, ειδικά μέσα στο χρονικό διάστημα των 3 μηνών έως τις 28 Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο οι 25 τοπικές κοινότητες των δύο Δήμων έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με δεδομένο το γεγονός ότιοι υπηρεσίες των Δήμων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, ο Κώστας Τζαβάρας ρωτά τον αρμόδιο υπουργόεάν προτίθεται νααποδεσμεύσει έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους για την αποκατάσταση των ζημιών στην πληγείσες περιοχές αλλά και τι άμεσα μέτρα γενικότερα προτίθεται να πάρει για να ενισχύσει τη προσπάθεια τουςγια την αντιμετώπιση ευρύτερα των κατολισθητικών φαινομένων στη νότια Ηλεία.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet