Κώστας Τζαβάρας: Οι τρεις μάρτυρες στην υπόθεση NOVARTIS δεν είναι μάρτυρες προστατευόμενοι αλλά μάρτυρες κατασκευασμένοι.

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018

Άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για ανάκληση της απόφασης, με την οποία οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση NOVARTIS υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ζήτησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας.

Ειδικότερα, σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι 3 μάρτυρες στην υπόθεση NOVARTIS απεκαλύφθη πλέον ότι δεν είναι μάρτυρες προστατευμένοι αλλά μάρτυρες κατασκευασμένοι.

Η υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων του άρθρου 45Β του Κ.Π.Δ. και η αναγόρευσή τους σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσε προϊόν συμφωνίας και άρα συναλλαγής doutdes μεταξύ των διωκτικών αρχών και των ιδίων, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολλάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι 3 αυτοί «μάρτυρες» που είναι υπάλληλοι της NOVARTIS κατελήφθησαν «να έχουνε πολύ μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν».

Επομένως, η απόφασή τους να καταθέσουν για την υπόθεση NOVARTIS εναντίον πολιτικών αξιωματούχων δεν υπαγορεύεται από την πρόθεση τους να βοηθήσουν τις διωκτικές αρχές και να συμβάλουν στη αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά να βοηθήσουν τον εαυτό τους για να αποφύγουν την εναντίον τους απειλούμενη ποινική δίωξη. Άρα δεν συντρέχει στην περίπτωσή τους η βασική προϋπόθεση που προβλέπει η διάταξη του άρθρου 45Β για να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας, ήτοι να μην αποσκοπούν σε ίδιο όφελος.

Εάν παράλληλα αποδειχθεί και ότι ο παράνομος πλουτισμός προκύπτει από τις ίδιες αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές της NOVARTIS τότε συντρέχει και δεύτερος λόγος ανατροπής του καθεστώτος προστασίας του, αφού εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση.

Επειδή από τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 45Β του Κ.Π.Δ. προβλέπεται ότι βασική προϋπόθεση για να αναγορευθεί κάποιος σε μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και κατ’ επέκταση να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα είναι, πρώτον, να μην εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ερευνώμενη υπόθεση και δεύτερον να μην αποσκοπεί σε ίδιον όφελος.

Οι σαφείς δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, ο οποίος είναι σε θέση από την άσκηση των καθηκόντων του να γνωρίζει λεπτομέρειες, ανατρέπουν το σκηνικό προστασίας, που στα πλαίσια συγκεκριμένης μεθόδευσης (όπως διαφαίνεται) στήθηκε στην περίπτωση NOVARTIS, παρά τις σαφείς προβλέψεις του νόμου,  καθόσον αποδεικνύεται ότι ο σκοπός των μαρτύρων αυτών δεν ήταν να συμβάλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά να προστατεύσουν τον εαυτό τους από απειλούμενη εναντίον τους ποινική δίωξη. Δηλαδή ενήργησαν προς ίδιον όφελος.

Κατά συνέπεια, με βάση την ίδια διάταξη του άρθρου 45Β η εισαγγελέας διαφθοράς οφείλει να ανακαλέσει την απόφασή της, γιατί δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην έκδοσή της για υπαγωγή των μαρτύρων αυτών σε καθεστώς προστασίας.

Κατά πάσα περίπτωση όμως πρέπει να διαταχθεί και κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν τα περιστατικά και οι συμπεριφορές που αναφέρονται στις δηλώσεις του κ. Πολλάκη και να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα οι ειδικότερες συνθήκες και οι περιστάσεις, κάτω από τις οποίες έλαβαν χώρα αυτές, ώστε εάν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις να ασκηθεί ποινική δίωξη για τυχόν αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet