Κώστας Τζαβάρας: Για την ανάπτυξη της Ηλείας Ο κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Πάτρα εξήγγειλε αύξηση του κατά κεφαλήν κουτόχορτου για κάθε Ηλείο πολίτη

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018

Με τη ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα έληξαν οι εργασίες του συνεδρίου για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας στη Πάτρα και μαζί με αυτές τελείωσαν και οι ελπίδες της Ηλείας για την επίλυση των ζωτικών  προβλημάτων της από τη παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με απίστευτη ευκολία και εγκαρδιότητα ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας εν ταυτώ τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, αναγνώρισε την αδικία εις βάρος των Ηλείων από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας-Πύργου-Ολυμπίας. Πλην όμως, με τη μεγαλύτερη ευκολία απέφυγε να δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός τόσο ζωτικής σημασίας έργου υποδομής, παρόλο που γνωρίζει ότι από την ολοκλήρωση του έργου αυτού εξαρτάται απόλυτα η ανάπτυξη της Ηλείας. Αν και ήξερε ότι όλη η Ηλεία κρεμόταν από τα χείλη του για το πρόβλημα αυτό, προτίμησε χωρίς κανένα δισταγμό να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του, επικαλούμενος φταίξιμο των προηγούμενων κατά την προσφιλή συνήθεια του.

Όφειλε όμως να γνωρίζει ότι το έργο αυτό η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το είχε δημοπρατήσει και η δική του κυβέρνηση, δια του κ. Σπίρτζη, αδικαιολόγητα ακύρωσε τη δημοπρασία αυτή, μετά τη διενέργεια της. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχε εκδηλωθεί μια τέτοια ενέργεια, σήμερα η Ηλεία θα διέθετε αυτοκινητόδρομο, δηλαδή το μοναδικό έργο υποδομής που από μόνο του είναι ικανό να ενεργοποιήσει όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

Το πιο θλιβερό όμως γεγονός, που συνόδευσε τη λήξη των εργασιών του «δήθεν» αναπτυξιακού αυτού συνεδρίου, είναι ότι όλα αυτά τα ψεύδη ο κ. Τσίπρας τα έλεγε χειροκροτούμενος από κρατικούς λειτουργούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που γνώριζαν πολύ καλά την αναλήθεια των λόγων του. Κανένας όμως, εκτός από τον δήμαρχο Πηνειού κ. Α. Καστρινό, δεν διαμαρτυρήθηκε για την διαφαινόμενη αλλαγή σχεδιασμού στο συγκεκριμένο έργο, που υπαινίχτηκε ο κ. Τσίπρας όταν εξήγγειλε ότι: «Το έργο ξεκινά άμεσα, στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα γίνει με 200 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων, τον αρχικό».Αποκρύπτει το γεγονός ότι προφανώς αναφέρεται σε άλλο έργο, το οποίο θα έχει κατά 200 εκατομμύρια μειωμένο προϋπολογισμό και κατ’ ανάγκη μικρότερο φυσικό αντικείμενο, αλλά ούτε και κανείς είναι σε θέση να αντιληφθεί τι σημαίνει η έκφραση «στο σύνολο του» που χρησιμοποίησε, όταν ήδη έχει κατατμηθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του από ενιαίο έργο σε 8 τμήματα.

Δυστυχώς για την Ηλεία, ο κ. Πρωθυπουργός στη «μνημειώδη» ομιλία του υποσχέθηκε σε όλους τους άλλους έργα ανάπτυξης εκτός από τους Ηλείους, στους οποίους επεφύλαξε μια προνομιακή μεταχείριση:τους προσέφερε άφθονο κουτόχορτο και μάλιστα στην εξαιρετική ποιότητα του «προοδευτικού» κουτόχορτου. Δηλαδή του κουτόχορτου που χρόνια τώρα καταναλώνεται ευρέως στην Ηλεία, ώστε να προτιμάται κάθε δημαγωγός που αυτοαποκαλείται «προοδευτικός» σε σχέση με όσους υποστηρίζουν την αλήθεια. Με γνώμονα αυτή τη ιδιαιτερότητα των «προοδευτικών» Ηλείων, ο «προοδευτικός» κ. Τσίπρας αντιμετώπισε την Ηλεία με ανάλογο τρόπο εχθές, όσον αφορά εξαγγελίες πρωτοβουλιών στους δύο κατεξοχήν αναπτυξιακούς τομείς της Ηλείας, τον πολιτισμό-τουρισμό και την αγροτική οικονομία.

Για μεν τον πολιτισμό, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των δήθεν προοδευτικών ακροατών του, εξήγγειλε ως μέγα αναπτυξιακό διάβημα την αναβάθμιση της «έκθεσης» Μπελογιάννη σε… Μουσείο, καθώς και τη χρηματοδότηση με 8 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό του κτηρίου του Α.Σ.Ο., που παραχωρήθηκε για την εγκατάσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Άραγε δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, αναφερόμενος στη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας, να ασχοληθεί με την αξιοποίηση του πιο γνωστού στο κόσμο πολιτιστικού κεφαλαίου, που έχει αποθέσει η ιστορία στην Αρχαία Ολυμπία; Ασφαλώς όχι, αφού ως συνεπής «προοδευτικός» πρωθυπουργός δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για πολιτισμικές κοινοτοπίες, όπως αυτή μιας Αρχαίας Ολυμπίας. Επιμένει να είναι αμετανόητος λάτρης κάθε διαφορετικότητας.

Απορώ όμως πως η «προοδευτική» του ευαισθησία δεν του επέβαλλε να ζητήσει ένα μεγαλοπρεπές συγγνώμη από το λαό της Ηλείας και ολόκληρης της οικουμένης,γιατί από την ανικανότητα και την αδιαφορία της κυβέρνησής του ένα έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Ναός ΕπικούριουΑπόλλωναέχει εγκαταλειφθεί: έχουν δηλαδή σταματήσει οι εργασίες αποκατάστασης από το τέλος του 2015 και έχει απενταχθεί και η αντικατάσταση του στεγάστρου του Ναού, ποσού 1.500.000, που είχε ενταχθεί επί υπουργίας Κ. Τζαβάρα και είχε δημοπρατηθεί.

Αλλά και με το ίδιο «προοδευτικό» πολιτικό ιδίωμα του ο κ. Τσίπρας επεφύλασσε ακόμα μια ξεχωριστή έκπληξη για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας της Ηλείας αλλά και ολόκληρης της ΠεριφέρειαςΔυτικής Ελλάδας, ο οποίος τροφοδοτείται και στηρίζεται από τον ασύγκριτο παραγωγικό δυναμισμό του κάμπου της Ηλείας, του μεγαλύτερου αρδευόμενου κάμπου της Ελλάδας, εκτάσεως 800.000 στρεμμάτων. Ενός κάμπου που παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, με ξεκάθαρο και εδραιωμένο χρόνια εξαγωγικό χαρακτήρα και καινοτόμες καλλιέργειες, ικανό να αποδίδει κάθε μέρα και μια ξεχωριστή σοδειά. Από αυτό τον κάμπο απέσπασε το πιο αρμονικά δεμένο με τις περιφερειακές αναπτυξιακές, κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, το ΤΕΙ Τεχνολόγων-Γεωπόνων της Αμαλιάδας και με καθαρά «προοδευτική», με πελατειακή προσέγγιση το μετέφερε και το ενέταξε στο υπό ίδρυση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αγρινίου, που μόνο αυτός και ο κ. Γαβρόγλου γνωρίζουν, με τα «προοδευτικά» μυαλά τους, γιατί πρέπει να προτιμηθεί από τον ηλειακό κάμπο.


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet