Είκοσι χρόνια (1998-2018)από το θάνατο του Παναγιώτη Κονδύλη.Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων με θέμα:«Η διαρκής επικαιρότητα της σκέψης του Παναγιώτη Κονδύλη»

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού φιλοσόφου, διανοητή και συγγραφέα Παναγιώτη Κονδύλη, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας διοργανώνει τριήμερο επιστημονικό συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ολυμπίας στις 26, 27 και 28 Ιανουαρίου, με θέμα «Η διαρκής επικαιρότητα της σκέψης του Παναγιώτη Κονδύλη», υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Η ιδέα, ο προγραμματισμός και η οργάνωση του συνεδρίου ανήκουν στον βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος απευθύνθηκε σε διακεκριμένους Έλληνες των γραμμάτων, των τεχνών, φιλοσόφους και πολιτικούς, για να μιλήσουν για το έργο του Παναγιώτη Κονδύλη και αυτοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα. Επιπλέον, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την χορήγηση της αιγίδας της Βουλής και την υποστήριξη του συνεδρίου, πρόταση που ο Πρόεδρος υιοθέτησε αμέσως.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρόγραμμα του συνεδρίου η οργανωτική επιτροπή του, που αποτελείται από τους Φίλιππο Βασιλόγιαννη, Αναπλ. Καθηγητή Νομικής του Ε.Κ.Π.Α., Γιώργο Ευαγγελόπουλο, Δρα Διεθνών Σχέσεων (LSE) και Θάνο Σαμαρτζή, εκδότη, «Με τη διοργάνωση αυτού του σημαντικού επιστημονικού συνεδρίου εκπληρώνεται ανεκπλήρωτο μέχρι σήμερα χρέος της γενέτειρας πατρίδας προς τον Παναγιώτη Κονδύλη. Το συνέδριο αποσκοπεί σε μια επίκαιρη ανάγνωση του πρωτότυπου και πολύπλευρου έργου του Παναγιώτη Κονδύλη από επιστημονική, φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά, όπως ακριβώς θα το επιθυμούσε και ο ίδιος. Δηλαδή χωρίς κούφιες ρητορείες και εύκολους επαίνους, αλλά με επίγνωση της σοβαρότητας των ζητημάτων, αμεροληψία και σεβασμό όλων των τεκμηριωμένων απόψεων».

Το συνέδριο διαρθρώνεται σε έξι ενότητες που καλύπτουν το σύνολο του έργου και των απόψεων του Παναγιώτη Κονδύλη. Κατά τις εργασίες του θα μιλήσουν οι Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα «Ο Παναγιώτης Κονδύλης και η νεοελληνική ιδεολογία», Μάνος Στεφανίδης, Αναπλ. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Παναγιώτης Κονδύλης – Το φθίνον έθνος», Κωνσταντίνος Κουτσουρέλης, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής με θέμα «’Στοχασμός των σπλάχνων’: Ο Παναγιώτης Κονδύλης για την ποίηση και τη γλώσσα», Γιώργος Καραμπελιάς, εκδότης με θέμα«Βάφοντας με γκρίζο πάνω στο γκρίζο: ή ο Παναγιώτης Κονδύλης και η εξάντληση της σοσιαλιστικής επαγγελίας», Περικλής Βαλλιάνος, Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Γνώση και Απόφαση: Το πρόβλημα της Πολιτικής Ηγεσίας», Γιάννης Τασόπουλος, Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Το έργο του Π. Κονδύλη για τον Συντηρητισμό και το αυστηρό Σύνταγμα», Βασίλης Βουτσάκης,Επικ.Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Ο Παναγιώτης Κονδύλης στοχάζεται το δίκαιο», Ιωάννα Τσιβάκου, Ομοτ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Η φιλία: Από τον Αριστοτέλη στον Κονδύλη», Άρης Στυλιανού,Αναπλ. Καθηγητής του Α.Π.Θ. με θέμα «Η συνεισφορά του Παναγιώτη Κονδύλη στην κατανόηση της νεότερης φιλοσοφίας», Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ., με θέμα «Ου φονεύσεις. Η απορητική σχέση ηθικής και πολιτικής: Σμιτ, Κονδύλης και Λεβινάς», Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα «Ο μακιαβελλικός Κονδύλης», Γιώργος Ευαγγελόπουλος, Δρ. Διεθνών Σχέσεων (LSE), με θέμα «Ισχύς και απόφαση: Ο Λαυραντώνης πριν από τον Σμιτ», Φίλιππος Βασιλόγιαννης, Αναπλ. Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Περιγραφική θεωρίας της απόφασης και μεταηθική», Θάνος Σαμαρτζής, εκδότης με θέμα «Ελευθερία, δύναμη και ηδονή στον Παναγιώτη Κονδύλη», ο κριτικός Κωνσταντίνος Γεωργουσόπουλος με θέμα «Ο Κονδύλης της παρέας», Λεωνίδας Σταματελόπουλος,υποψ. Δρ. Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. με θέμα «Ο Παναγιώτης Κονδύλης ως ιστορικός των ιδεών και ορισμένα ερωτήματα γύρω από τις έννοιες της ισχύος και της απόφασης» και τέλος η Παναγιώτα Βάσση, Δρ. Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α. με θέμα «Το μέλλον της δημοκρατίας και της πολιτικής (Στοχασμοί για τη μαζική δημοκρατία στον Παναγιώτη Κονδύλη και τον Κώστα Παπαϊωάννου)».

Το συνέδριο θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Παναγιώτης Κονδύλης και πολιτική συγκυρία», την οποία θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας και θα συμμετέχουν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Δουζίνας, Καθηγητής Birkbeck College Λονδίνου και Νικόλαος Ξυδάκης πρώην Υπουργός καθώς και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, πρώην βουλευτής και Υπουργός, Καθηγητής European University Cyprus, Διδάκτωρ Ιστορίας The University of Edinburgh. Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης. Το συνέδριο αρχίζει τις εργασίες του την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και ώρα 17:30.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet