Κώστας Τζαβάρας: Καθυστερεί υπερβολικά από το Υπουργείο, η καταβολή των οδοιπορικών που πληρώνει η Frontex στους αποσπασμένους αστυνομικούς

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017

Ερώτηση κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και αρκετούς μήνες με την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων στο αστυνομικό προσωπικό που έχει αποσπαστεί για την ενίσχυση των Διευθύνσεων Αστυνομίας του ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας.

Όπως αναφέρουν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία αστυνομικών υπαλλήλων αλλά και αποσπασμένοι αστυνομικοί, εδώ και πολύ καιρό παρατηρείται σταθερά το ίδιο φαινόμενο είτε το προσωπικό που αποσπάται να μην λαμβάνει καθόλου προκαταβολή οδοιπορικών, είτε να καθυστερούν υπερβολικά οι διαδικασίες εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης των δαπανών.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί αστυνομικοί να μην είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους ή να είναι αναγκασμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους,παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους η απάντηση της Υπηρεσίας είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις αυξημένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις για την εκκαθάριση των δαπανών ή ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην πάγια προκαταβολή.

Και αυτό την ίδια ώρα που οι συγκεκριμένες δαπάνες (έξοδα διαμονής και η ημερήσια αποζημίωση για υπηρεσία εκτός έδρας), όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαταγές απόσπασης του προσωπικού, θα επιστραφούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Frontex με την διαδικασία της αναχρηματοδότησης και επομένως δεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. Άλλωστε οι ίδιες διαταγές προβλέπουντη προκαταβολή των εξόδων των αποσπασμένων αστυνομικών πριν από την αναχώρησή τους, η οποία περιλαμβάνει τα έξοδα διαμονής ολόκληρου του μήνα και το 50%  της αποζημίωσης εκτός έδρας.

Είναι απαράδεκτο το αστυνομικό προσωπικό, που αποσπάται κατ’ εντολή της Υπηρεσίας(σε ορισμένες περιπτώσεις και χωρίς να το επιθυμεί) στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, να επιβαρύνεται με τις δαπάνες που οφείλει να καλύπτει η ίδια η Υπηρεσία, την ίδια μάλιστα στιγμή που αυτές καταβάλλονται από την Frontex. Άλλωστε για τον λόγο αυτό οι Διαταγές απόσπασης ρητά ορίζουν ότι το προσωπικό δεν πρέπει να απασχολείται σε άλλες υπηρεσίες, για να μην διαταραχθεί η ροή της χρηματοδότησης.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από Υπουργό να αντιμετωπίσει άμεσα τις καθυστερήσεις στην καταβολή της προκαταβολής και στην ενταλματοποίηση των δαπανών και επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί με ποια διαδικασία και ποιο χρονοδιάγραμμα προχωρά η αναχρηματοδότηση των δαπανών από τηνFrontex.

Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη. Εξαιτίας της ανικανότητάς της δεν κατόρθωσε να απορροφήσει τον πακτωλό των κονδυλίων που προσφέρει η Ε.Ε. για το προσφυγικό, ενώ εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί σωστά ακόμα και τα χρήματα που προσφέρει η Frontex.

Όπως πολύ σωστά σημείωσε στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη πριν λίγους μήνες, η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων κατέληξε σε απανωτά λάθη, δικαιωματική αμεριμνησία, μυωπική αντίληψη και αδιαφάνεια,ενώ το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη πόρων αλλά η περιορισμένη απορρόφησή τους, η αξιοποίησή τους, η διαφάνεια και η λογοδοσία.Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μόνη μέριμνα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν και είναι η ικανοποίηση των ιδεοληψιών του ακροατηρίου της και η τακτοποίηση του κομματικού της στρατού.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet