Μήνυμα του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα για την επέτειο 10 χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου το μυαλό όλων μας γυρίζει σε εκείνη την μαύρη Παρασκευή του 2007 και στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, προκαλώντας ανυπολόγιστη απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, στο πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

Αν και δέκα χρόνια μετά η φύση έχει φροντίσει για την επούλωση των καμένων εκτάσεων, τα καμένα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι υποδομές επισκευάστηκαν και τα μνημεία αποκαταστάθηκαν, οι άνθρωποι όμως που χάθηκαν θα αποτελούν πάντα μια απουσία που μας πληγώνει όλους έστω και αν παραμένουν στην ψυχή και η μνήμη μας κάθε 24ηΑυγούστου θα γυρίζει σε αυτούς.

Έτσι, δέκα χρόνια μετά, στη μνήμη των άδικα χαμένων συντοπιτών μας, οφείλουμε όλοι να αναρωτηθούμε εάν στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχουμε ελέγξει τις αιτίες που προκαλούν κάθε καλοκαίρι τις φωτιές και έχουμε θωρακίσει την Ηλεία από μια παρόμοια καταστροφή. Αν δηλαδή η τραυματική εμπειρία των πυρκαγιών της 24ης Αυγούστου 2007 μας βοήθησε ώστε σήμερα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση παρόμοιων φυσικών καταστροφών ή επαφιέμεθα απλώς στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των πιλότων των πυροσβεστικών μας αεροπλάνων, στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών και των κατοίκων;

Δυστυχώς όμως απ’ ότι φαίνεται και κυρίως μετά τον απολογισμό των φετινών πυρκαγιών, τόσο στην Ηλεία όσο και στην Αττική όπου είδαμε να καίγεται επί 4 ημέρες ενώ ο πρωθυπουργός απολάμβανε σε άγνωστο τόπο τις διακοπές του και η Κυβέρνηση, σε συνθήκες διάλυσης, προσπαθούσε να διαχειριστεί επικοινωνιακά πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφής την εικόνα της, ένα είναι βέβαιο: το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα.

Ο φετινός Αύγουστος βρήκε την χώρα απροετοίμαστη και ανοχύρωτη, ενώ πάνω από όλα η πιο οδυνηρή διαπίστωση είναι η τραγική ομολογία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι η πολιτεία δεν διέθετε τα αναγκαία μέσα πυρόσβεσης, εναέρια και επίγεια, γιατί πριν από 3 χρόνια η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε φροντίσει να τα προμηθευτεί…!
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet