Κώστας Τζαβάρας:Άμεση ένταξη της αντικατάστασης του στεγάστρου και της αποκατάστασης των μακρών πλευρών του ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ματαίωση και απένταξη του έργου της αντικατάστασης της μεμβράνης του στεγάστρου του ναού του Επικούριου Απόλλωνα, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση για να διασφαλίσει την προστασία αλλά και την συνέχιση των έργων αποκατάστασης του «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, που έχουν σταματήσει μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασηςτων βορειότερων τμημάτων των μακρών πλευρών του ναού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π.«Ανταγωνιστικότητακαι Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αφού κατόρθωσε να «πετύχει» την απένταξη του έργου της αντικατάστασης του στεγάστρου του ναού, το οποίο βρήκε ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και δημοπρατημένο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού παραμένει άπραγη μπροστά στις κρίσιμες ανάγκες προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Με το στέγαστρο του ναού να έχει τοποθετηθεί το 1987 δεν υπάρχει περιθώριο να εγκαταλείπεται ένα τόσο σημαντικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, μετά και την ολοκλήρωση το 2016 των εργασιών αποκατάστασηςτων βορειότερων τμημάτων των μακρών πλευρών του ναού, που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., έχουν σταματήσει πλήρως και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήδη από τον Ιούλιο του 2015 η μελέτη για τη συνέχιση των εργασιών αυτών στις μακρές πλευρές του μνημείου και για την αναστήλωση λίθων στο βόρειο επιστύλιο του ναού.

Όταν ρωτούσαμε το Υπουργείο Πολιτισμού το 2015 για το τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα αποκατάστασης του Επικούριου Απόλλωνα, ο τότε υπουργός απαντούσε ότι αυτά «πιθανότατα θα συνεχιστούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020». Τελικά αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την Ηλεία, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, καθώς δύο χρόνια μετά τίποτα δεν φαίνεται να έχει γίνει για τη συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης στον Επικούριο Απόλλωνα αλλά και για την αντικατάσταση του στεγάστρου του.

Για τον λόγο αυτό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Ηλείας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ζητώντας να μάθει εάν το υπουργείοπροτίθεται να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 τόσο την αντικατάσταση της μεμβράνης και των μεταλλικών στοιχείων της ανωδομής του στεγάστρου προστασίας του ναού του Επικούριου Απόλλωνα αλλά και το έργο της επέμβασης στις μακρές πλευρές και αναστήλωσης λίθων στο βόρειο επιστύλιο του ναού, το οποίο αποτελεί την φυσική συνέχεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.

Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί ποιο θα είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα αλλά και επιπλέον ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την ενίσχυση της προστασίας του μνημείου, με δεδομένο το γεγονός ότι οι εργασίες αντικατάστασης του στεγάστρου – αν και εφόσον ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ – θα χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εγκαταλείψει τα μνημεία της Ηλείας και με την αδιαφορία της τα θέτει σε κίνδυνο. Από τα 9 έργα πολιτισμού που εντάχθηκαν και ολοκληρώθηκανστο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και κατά την διάρκεια της θητείας του Κώστα Τζαβάρα στο υπουργείο Πολιτισμού

(α.Αποκάλυψη και ανάδειξη Γυμνασίου και β.Προστασία και ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και τουαναλήμματος των θησαυρών του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία,γ.Ολοκλήρωση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, δ.Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πλευρών ναού Επικουρίου Απόλλωνα Βασσών, ε. Στερέωση και ανάδειξη Αίθουσας Α1 και Α2 στο Κάστρο Χλεμούτσι, στ. Στερέωση και αποκατάσταση Καθολικού Ι.Μ. Φραγκαβίλλας, ζ. Στερέωση και αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίας Καθολικής, η.Στερέωση και αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίας Ζούρτσας και θ.ΑποκατάστασηΜητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Πύργο), περάσαμε στα μηδέν έργα πολιτισμού στην Ηλεία μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πολιτισμός στα λόγια δεν γίνεται.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet