Κώστας Τζαβάρας:Η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτουν σε κίνδυνο το μνημείο της Αμφίπολης

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Ερώτηση κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Κονιόρδου, σχετικά με την απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, τις ανασκαφές στον οποίο είχε χρηματοδοτήσει πρώτος ο Κώστας Τζαβάρας, ως υπουργός Πολιτισμού, έπειτα από αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει στη περιοχή τον Φεβρουάριο το 2013.

Με ευκολία η υπουργός,επισκεπτόμενη το μνημείο, διαβεβαίωνε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. εργάζονταν πυρετωδώς για την υποβολή της πρότασης ένταξης του έργου της στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ. Ένα έργο που είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί τεχνικά το ταφικό μνημείο, να ενισχυθεί η στατικότητά του και να συντηρηθούν τα ψηφιδωτά, τα γλυπτά και ο διάκοσμός του, ούτως ώστε να αναδειχθεί και να αποδοθεί στους επισκέπτες.

Τελικά, η πρόταση ένταξης του έργου, η οποία κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 6 Ιουνίου, απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων ως ανώριμη για ένταξηστις 10 Ιουλίου, γεγονός που απέκρυψε το ΥΠ.ΠΟ.Α. για σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο. Από τις παρατηρήσεις στην απόφαση απόρριψης της πρότασης γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου δεν κατόρθωσε να ετοιμάσει μια άρτια, πλήρη και σαφή πρόταση, που να διαθέτει ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό!

Το αποτέλεσμα πλέον είναι να μένει ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη χωρίς τα απαραίτητα έργα θωράκισης και συντήρησης απέναντι στην φθορά των καιρικών φαινομένων. Όμοια στις καλένδες παραπέμπεται και η ανάδειξη του μνημείου, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, καθώς θα ενισχύσει μέσω της αύξησης της επισκεψιμότηταςτην ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Η ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού για την απόρριψη της πρότασης είναι αδιαμφισβήτητη και αποδεικνύεται ακόμα περισσότερο και από την σιωπή του, καθώς δεν εξέδωσε ούτε ένα απολογητικό έστω δελτίο τύπου. Ο Κώστας Τζαβάρας με την Ερώτηση του ζητά από την Υπουργό να διευκρινίσει κατ’ αρχήν που οφείλονται οι ελλείψεις και τα λάθη που καταλογίζονται στην απορριφθείσα πρόταση χρηματοδότησης και κυρίως τι προτίθεται να κάνει το ΥΠ.ΠΟ.Α. και με ποιο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να επανακαταθέσει την πρόταση και να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικά τις ανάγκες αποκατάστασης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Πέρα από ιδεοληψίες, προσωπικές εμμονές, γνώμες και αντιλήψεις, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνταγματική επιταγή. Αδιαμφισβήτητα το ταφικό μνημείο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης αποτελεί ένα σημαντικότατο μνημείο, το οποίο χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, ειδικά όταν μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή ατμομηχανή της ευρύτερης περιοχής.


 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet