Άτακτη υποχώρηση Κονιόρδου μπροστά στην επιμονή του Κώστα Τζαβάρα

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Χάρη στην μέχρι τέλους επιμονή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ., βουλευτή Ηλείας και πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα να ζητά την απόσυρση της σκανδαλώδους και ύποπτης διάταξης του άρθρου 67, που εισήγαγε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων, αποφεύχθηκε ένας σοβαρός και πραγματικός κίνδυνος για τη προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας.

Σύμφωνα με το αποσυρθέν άρθρο 67(αρχικά 68) δινόταν η δυνατότητα να υλοποιούνται έργα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου ακόμα και ιδιώτες, χωρίς απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Συμβουλίων του υπουργείου, με μόνη προϋπόθεση να έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέσα σε λίγες λέξεις, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και με μόνη δικαιολογία στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου τη μείωση της γραφειοκρατίας, η Υπουργός Πολιτισμού αποπειράθηκε να μειώσει την αυξημένη προστασία που κατά συνταγματική επιταγή απολαμβάνει η πολιτιστική κληρονομιά στη χώρα μας μέσα από τον Ν. 3028/2002, για να εξυπηρετήσει συμφέροντα κομματικών φίλων.

Ο Κώστας Τζαβάρας στην παρέμβασή του στηλίτευσε την πάγια νομοθετική τακτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εισάγει συστηματικά άσχετες διατάξεις και «νυχτερινές τροπολογίες» σε άσχετα νομοσχέδια και να περνά ρυθμίσεις, οι οποίες είναι τουλάχιστον ύποπτες, όπως αυτή του αποσυρθέντος άρθρου 67. «Δηλαδή», αναρωτήθηκε, «με τη διάταξη του άρθρου 67 και οι ιδιώτες που έχουν μαζί σας προγραμματικές συμβάσεις, θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν οτιδήποτε χωρίς την προηγούμενη άδεια και έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού; Συγχαρητήρια!».

Οι διατάξεις του αποσυρθέντος άρθρου 67 προσέβαλλαν βασικές αρχές της προστασίας των αρχαιοτήτων και προσπάθησαν να ανοίξουν ένα παράθυρο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Εάν ψηφιζόταν με την διατύπωσή της θα άνοιγε τον δρόμο για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, χωρίς τη βαρύνουσα γνώμη των επιστημονικών συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και την πολιτική ευθύνη του εκάστοτε υπουργού.

Μετά την παρέμβαση του Κώστα Τζαβάρα, ο  οποίος φρόντισε να ενημερώσει σχετικά με την σοβαρότητα του ζητήματος και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη, αλλά και την προειδοποίηση εκ μέρους της Ν.Δ. ότι θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 67, η Υπουργός κα Λ. Κονιόρδου το απέσυρε, προκειμένου να αποφύγει μια ενδεχόμενη καταψήφισή του ακόμα και από τους συμπολιτευόμενους βουλευτές, μιας και με την θέση του Κώστα Τζαβάρα συμφώνησαν τόσο ο κ. Ξυδάκης όσο και ο κ. Φίλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet