Κώστας Τζαβάρας: Λύση οι εκλογές για να σταματήσει ο θεσμικός κατήφορος της Κυβέρνησης και να βγούμε από την κρίση

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017

«Έχουμε χάσει την αίσθηση του ότι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση ένα Σύνταγμα, που θεωρεί ότι η τυραννία, όπως έλεγε ο Αλέξις ντε Τοκβίλ, της πλειοψηφίας κατά της μειοψηφίας απαλύνεται μέσω της λειτουργίας της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας στον Κώστα Παπαδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Και συνέχισε λέγοντας ότι:«Η δικαιοσύνη και η λειτουργία της είναι η θεσμική εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα που έχει να τυραννά τη μειοψηφία. Είναι βασικά αυτά τα θέματα για την λειτουργία της Δημοκρατίας και δυστυχώς διαπιστώνει κάποιος ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα αγνοεί ή τουλάχιστον τα αμφισβητεί. Μπορεί να υπάρξει δημοκρατία από εκεί και πέρα;»

Ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε ότι «η λύση είναι απολύτως οι εκλογές ή τουλάχιστον λύση είναι να σταματήσει αυτού του είδους ο κατήφορος. Μόνο η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και ακριβώς η αναβάπτιση που θα πρέπει να έχει το πολιτικό σύστημα στη λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να δώσει καινούριες δυνατότητες για να λειτουργήσει το πολίτευμα και να βγούμε από την κρίση».

Σχετικά με την σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην κατάληξη και με τον τρόπο που έγινε η β΄ αξιολόγηση, σημειώνονταςότι προφανώς η συζήτηση θα γενικευθεί και θα καλύψει και τα οικονομικά και τα θεσμικά θέματα.

Όπως παρατήρησε «κατάπληκτοι ακούσαμε ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δηλαδή τις πράξεις της κρατικής λειτουργίας που είναι η Δικαιοσύνη, αντιθεσμικά εμπόδια στην πορεία της Κυβέρνησης. Αυτό είναι μια δήλωση που ευθέως πλήττει και την Δημοκρατία. Και θεωρώ ότι η σιωπή που υπάρχει ίσως να είναι η αρχή του εθισμού μας σε μια διαδικασία δημιουργίας ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ελλάδα».

«Δεν άκουσα ούτε από την πλευρά των διανοούμενων, των καθηγητών συνταγματικού δικαίου ή της κοινωνίας των πολιτών μια δήλωση που να λέει επιτέλους να σταματήσει αυτός ο αντιθεσμικός κατήφορος της Κυβέρνησης.Αυτή η όλο και μεγαλύτερη, περισσότερη και βαθύτερη αμφισβήτηση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο, που αυτή την ώρα στην οικονομική κρίση έρχεται να πλήξει τη χώρα, την κοινωνία, τον λαό στα πιο μύχεια στα πιο αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της καθημερινής, της κοινωνικής, της πολιτικής και της οικονομικής ζωής του» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις απόψεις περί ανάγκης εθνικής ομοψυχίας ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι αυτή δεν μπορεί να υπάρξει με«μια κυβέρνηση που είναι αδιάλλακτη, που μέσω του Υπουργού Υγείας δηλώνει ότι ο σκοπός της είναι να κάνει την Ελλάδα σοβιετία, που δεν χάνει την ευκαιρία να δημιουργεί μονίμως την εντύπωση ότι δεν πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία ούτε στην φιλελεύθερη δημοκρατία,την οποία ο λαός της έχει αναθέσει να υπηρετήσει, προκειμένου να αποκτήσει ο τόπος την επιστροφή του στην θεσμική και οικονομική κανονικότητα».

Και κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας λέγοντας: «Καταλαβαίνω ότι αυτό το στοιχείο της ριζοσπαστικής αριστεράς που έφερε στο πολιτικό προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα άλλο από τη ριζική αμφισβήτηση των θεμελιωδών θεσμών της Δημοκρατίας. Και αυτό προσωπικά με κάνει να αισθάνομαι ένα δέος, μια ανασφάλεια και πιστεύω ότι κάθε πολίτης σε αυτή την χώρα αισθάνεται το ίδιο όταν ακούει τον πρωθυπουργό να στρέφεται ευθέως εναντίον της Δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί το έσχατο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη και να την ονομάζει ως αντιθεσμική διάσταση της καθημερινής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet