Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λεηλατεί υπέρ της Δυτικής Αχαΐας τους υδάτινους πόρους της Ηλείας με την μεσολάβηση του Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας.

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

  Επεμβαίνει με διαδικασίες που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 1650/1986 Προστασία του Περιβάλλοντος) στο φράγμα Πηνειού και κατασκευάζει διώρυγα άρδευσης του κάμπου της Δυτ. Αχαΐας τη στιγμή που ο ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία κάμπος της Βουπρασίαςτης Ηλείας παραμένει χωρίς άρδευση από το ηλειακό φράγμα.
    Ανάγκη άμεσης αντίδρασης των φορέων και των παραγωγών του κάμπου της Ηλείας για να ματαιωθεί η οργανωμένη προσπάθεια καταλήστευσης των φυσικών πόρων της Ηλείας για κομματικούς και πελατειακούς λόγους της Κυβέρνησης. Για μια ακόμα φορά ο κ. Σπίρτζης παίζει το ρόλο του «μοιραίου» υπουργού για τα συμφέροντα της Ηλείας.
    Απαιτείται η διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης από τον Εισαγγελέα Αμαλιάδας για να διερευνηθεί η απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών

Την Πέμπτη εκδόθηκε και αναρτήθηκε στην Διαύγεια η υπ’ αριθμ. ΔΑΕΕ/οικ.909/Φ. Τ.Σ.Ε.2017 Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προκηρύσσεται η ανάθεση ολοκλήρωσης τωνυπολειπόμενων μελετών του έργου «Επέκταση κεντρικής διώρυγας Πηνειού για την άρδευση εκτάσεων στην περιοχή δυτικής Αχαΐας», ύψους 32 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο αποφασίστηκε να εκτελεστεί ως τομεακό έργο του υπουργείου Υποδομών.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης, δεδομένου ότι όλες οι εισηγήσεις των αρμοδίων κατά νόμο φορέων της Ηλείας ήταν αρνητικές. Επιπλέον, όλα τα υδρολογικά δεδομένα που είχαν χρησιμοποιηθεί αφορούσαν την περίοδο έως το 2009, καθιστώντας τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων τουλάχιστον ελλιπή, όσον αφορά την επάρκεια του νερού του ταμιευτήρα του φράγματος και παραγνωρίζοντας τις σημερινές επισημάνσεις διεθνών οργανισμών για τις άμεσες καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στη Ηλεία η κλιματική αλλαγή στα προσεχή 10-20 χρόνια. Με άλλα λόγια όχι μόνο παραβίασαν τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων αλλά και δεν έλαβαν υπόψη τους δεδομένα που ισχύουν σήμερα και διαφοροποιούν την κατάσταση του περιβάλλοντος σε σχέση με όσα ίσχυαν το 2009.

Επομένως η απόφαση αυτή συνιστά αυθαίρετη ενέργεια που γίνεται εις βάρος της Ηλείας και η οποία υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και διαταράσσει το οικοσύστημα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ του φράγματος Πηνειού και των αρδευομένων από αυτό εκτάσεων του νομού.

Έπρεπε να έχει εκπονηθεί νέα επικαιροποιημένη μελέτη, με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της πρώην Νομαρχίας Ηλείας, από την οποία μελέτη να προκύπτει εάν πράγματι επαρκούν οι διαθέσιμες ποσότητες νερού, που συγκεντρώνονται στο φράγμα για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής, πάντοτε εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται στην Ηλεία υπό το κράτος στης κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα,η επέμβαση αυτή στο φυσικό περιβάλλον την Ηλείας δικαιολογημένα θεωρείται εχθρική, γιατί ανατρέπει οικολογικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Ηλείας, αφού συντελεί στη δραστική μείωση τόσο των φυσικών πόρων όσο και της παραγωγικής δυναμικότητας του κάμπου της.

Μάλιστα παραγνωρίζουν τη σπουδαιότητα καιτη βαρύνουσα σημασία των εκθέσεων διεθνών οργανισμών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και προσδιορίζουν την βαρύτητα των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στην ελληνική γεωργία και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Ν. Ελλάδας.

Με βάση τα πορίσματα αυτών των εκθέσεων αναμένεται ότι στα προσεχή χρόνια η περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικά η περιοχή της Ηλείας θα υποστεί μείωση κατά 30% των βροχοπτώσεων ενώ παράλληλα μεγάλες περιοχές της διατρέχουν τον κίνδυνο της ερημοποίησης, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθούν όλοι οι φορείς και οι δυνάμεις της Ηλείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα προσπάθεια καταλήστευσης των ζωτικών πόρων του νομού. Επιπλέον, καλείται ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας να προχωρήσει άμεσα στην διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης κατ’ άρθρο 31, παρ. 1 του Κ.Π.Δ. προκείμενου να διαπιστώσει εάν συντρέχουν παραβιάσεις του νόμου 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους της Ηλείας για τους προαναφερόμενους λόγους.

Σε  κάθε περίπτωση όμως οι ύπουλες και δόλιες ενέργειες των ιθυνόντων της Κυβέρνησης εναντίον της Ηλείας αποτελούν αφόρητο παράδειγμα πολιτικής ανηθικότητας, που εξυπηρετεί πελατειακού χαρακτήρα προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, των βουλευτών και της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ της Αχαΐας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet