Κώστας Τζαβάρας: Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί για την αναδιάρθρωση του χρέους από τον Νοέμβριο του 2012

Δευτέρα, 08 Μαϊου 2017

Η χτεσινή νίκη Μακρόν ήταν το αποτέλεσμα μιας μάχης πολιτικών αξιών, γιατί η Γαλλία είναι η κοιτίδα των πολιτικών αξιών, τις οποίες ακολουθεί η σημερινή Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος, σημείωσε ο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας στη Σοφία Παπαδοπούλου και το Κώστα Παπαδάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».Τόνισε πως στο συμβολικό επίπεδο των αξιών, ήταν μια μεγαλειώδης και συντριπτική νίκη του πνεύματος του Διαφωτισμού, της Δημοκρατίας και της Αλήθειας, μια νίκη των δυνάμεων που είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν για μια νέα Ευρώπη, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των αξιών της και κυρίως να μην αφήσουν ζωτικό χώρο στο φασισμό, στο λαϊκισμό και στις ακραίες αντιλήψεις που δημιουργούνται κάθε φορά που στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά έχουμε οικονομική κρίση.

Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί από το Νοέμβριο του 2012 για την αναδιάρθρωση του χρέους

Η δήλωση Μακρόν περί της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι πολύ θετικό το ότι έγινε πριν εκλεγεί και θεωρώ ότι θα την τιμήσει. Άλλωστε, μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας υπάρχουν παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, θεμελιωμένες από εκείνη την αρχετυπική σκηνή όπου ο εθνάρχης Κων. Καραμανλής υποδεχόταν στην Αθήνα τον Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν.

Βέβαια,η αναδιάρθρωση του χρέους δεν προέκυψε τώρα, είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε απότην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία είχε πετύχει να αποσπάσει την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 από τους εταίρους μας.Απλώς η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι να καταλάβει τι έγινε στο εξάμηνο Βαρουφάκη, απεμπόλησε αυτή την απόφαση που μας έλυνε ζητήματα και τώρα βέβαια παλινωδεί μεταξύ των εκφράσεων της ελάφρυνσης του χρέους ή της αναδιάρθρωσης. Το βέβαιο είναι λοιπόν ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν αφορά περικοπή, διαγραφή ή κήρυξη του χρέους ως επονείδιστου, όπως έλεγε η προηγούμενη Πρόεδρος της Βουλής και μια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε εν αναμονή αυτής της απόφασης, που πιστεύω ότι θα έρθει, γιατί είναι υποχρεωμένη η Ευρώπη να πάρει μια τέτοια απόφαση, πρώτον γιατί έχει δεσμευτεί ήδη με την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 και δεύτερον διότι ο βασικός συνομιλητής και εταίρος της ευρωπαϊκής τρόικας, το ΔΝΤ, το έχει θέσει ως όρο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τις ζημιές εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας

Στο θέμα της αξιολόγησης,η Κυβέρνηση κάποια στιγμή οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πως πέτυχε τόσο μεγάλες ζημιές εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, παρόλο που είχε τις προϋποθέσεις να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αν και η ανάπτυξη πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης, δεν έχει πραγματοποιήσει καλές επιδόσεις. Δυστυχώς, παρά τις προβλέψεις για μια έστω αναιμική ανάπτυξη, κυλήσαμε πάλι στην ύφεση από άστοχες κυβερνητικές ενέργειες,ενώ και φέτος παρόλο που είχε προβλεφθεί ότι θα έχουμε ανάπτυξη της τάξεως του 2,7 – 2,8%, εντούτοις τα πράγματα, με την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών χειρισμών να κλείσουν έγκαιρα και χωρίς μεγάλες και σοβαρές ζημιές για την κοινωνία την δεύτερη αξιολόγηση, μας οδηγούν στην ίδια κατάσταση με το καλοκαίρι του 2015.

Στην Ελλάδα τους πρωθυπουργούς δεν τους καθορίζουν οι επιχειρηματίες

Αναφορικά με την συνέντευξη Ιβάν Σαββίδη,η Ν.Δ. δεν αντιδικεί προσωπικά με κανέναν. Ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά δεν υπήρξε Πρωθυπουργός που να προσέλθει στο Κοινοβούλιο, υπερασπιζόμενος έναν επιχειρηματία ονομαστικά και αυτό είναι μια ακόμα πρωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος χρησιμοποίησε την νομοθετική παραγωγή του Κοινοβουλίουγια να προσθέσει προνόμια σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Αυτό είναι το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε η Κυβέρνηση. Η Ν.Δ. δεν έχει κάτι προσωπικό με τον κ. Σαββίδη, παρόλο που αυτός διέπραξε ένα σφάλμα. Πήρε θέση στην αντιδικία την πολιτική, που γίνεται σε κεντρικό και κορυφαίο επίπεδο. Και αυτός δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος, όταν συγκρίνει τον Πρωθυπουργό με τον κ. Πούτιν και λέει για τον κ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Εμείς του απαντούμε ότι στην Ελλάδα τους πρωθυπουργούς δεν τους καθορίζουν οι επιχειρηματίες ή εκείνα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που σε άλλες χώρες είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολιτικού παιγνίου. Στην Ελλάδα ακόμα αυτό το δικαίωμα, αυτό το προνόμιο το έχει ο λαός και γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές θα πάρει την απάντηση από τον λαό ο κ. Σαββίδης.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet