Χειρότερα δε γίνεται: η αδιαφορία και η αδράνεια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαλύει την παραγωγική βάση της Ηλείας.

Παρασκευή, 05 Μαϊου 2017

Καμία αξιοπιστία δεν έχει πλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσον αφορά τις υποσχέσεις του για την αποζημίωση μέσω των ΠΣΕΑ των σταφιδοπαραγωγών και ιδιοκτητών θερμοκηπιακών μονάδων που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 και οι οποίοι εξαρτώνται από αυτή για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους και το εισόδημά τους.

8 μήνες μετά την θεομηνία του Σεπτεμβρίου οι παραγωγοί της Ηλείας περιμένουν ακόμα να δουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού αλλά και του προέδρου του ΕΛΓΑ, που δεσμεύονταν για την άμεση συγκρότηση και κατάθεση του απαραίτητου φακέλου στις υπηρεσίες της Ε.Ε., το αργότερο το τέλος του 2016. Η αναξιοπιστία του κ. Αποστόλου αποδείχτηκε και στην Βουλή, κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας τον Δεκέμβριο του 2016, σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, όταν ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι ο σχετικός φάκελος για την αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ δεν είχε υποβληθεί ακόμη, θέτοντας και θέμα επάρκειας των σχετικών πόρων, εφόσον η σχετική δαπάνη για το 2017 έχει πλαφόν τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς για τονΥπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης φτάνει μόνο να αναγνωρίζει το τρομακτικό μέγεθος των καταστροφών αλλά και την σημασία της οργανωμένης και καινοτόμου γεωργικής παραγωγής της Ηλείας, παρά να ασχοληθεί ουσιαστικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τις θεομηνίες του 2016, προκειμένου να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η προτροπή του προς τους αγρότες της Ηλείας κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κώστα Τζαβάρα, να κάνουν… υπομονή μέχρι το τέλος του 2017 για να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται μέσω ΕΛΓΑ.

Προκειμένου να διευκρινιστούν τελικά οι προθέσεις της Κυβέρνησης, ο Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε ξανά Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας συγκεκριμένες και οριστικές ημερομηνίες για την κατάθεση του φακέλου ΠΣΕΑ και την αποζημίωση των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, αλλά και για την προκήρυξη για την ένταξη στο μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», των ζημιών μεγάλου κόστους που υπέστησαν θερμοκηπιακές μονάδες της Ηλείας με στόχο την κάλυψη του 100% των δαπανών αποκατάστασης.

Τελικά,αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι ικανή ούτε να χορηγήσει στους έλληνες παραγωγούς τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, πόσο μάλλον να σχεδιάσει και να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Η μόνη της ικανότητα είναι το ψέμα, η εξυπηρέτηση των φίλων και των ημετέρων και η συνεχής και αδιάκοπη φοροεπιδρομή στα εισοδήματα όλων μας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet