Κώστας Τζαβάρας: Η ασυνεννοησία μεταξύ Υπουργείου Υποδομών και Αποκεντρωμένης Διοίκησης πλήττει σοβαρά τη λειτουργία του Τ.Α.Π. Ν. Ηλείας

Τρίτη, 02 Μαϊου 2017

Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων σχετικά με τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του προσωπικού του Τομέα Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Ηλείας. 

Με το άρθρο 129 του Ν. 4199/2013 οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) και οι Τομείς Αποκατάστασης Πυρόπληκτων (Τ.Α.Π.) υπήχθησαν διοικητικά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Βασικό στοιχείο της εργασίας του προσωπικού των Τ.Α.Π. και Τ.Α.Σ. αποτελεί η μετακίνηση εκτός έδρας, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις εγκρίσεων αδειών επισκευής, βεβαιώσεων ή εξαλείψεις υποθηκών σε οικισμούς που απέχουν από την υπηρεσία περισσότερο από 50 χιλιόμετρα.

Για την μετακίνηση αυτή είναι απαραίτητη η έκδοση εντολής μετακίνησης από τον προϊστάμενο, προκειμένου οι υπάλληλοι να διαθέτουν την απαιτούμενη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη. Με την διαδικασία αυτή της μετακίνησης ο Τ.Α.Π. Ν. Ηλείας ενισχύεται από μηχανικούς του Τ.Α.Σ. Αχαΐας στο έργο της έκδοσης Αδειών Επισκευής, καθώς διαθέτει μόνο δύο μηχανικούς που εκδίδουν άδειες επισκευών.

Έως και τον Δεκέμβριο του 2016, οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του προσωπικού των Τ.Α.Σ. και Τ.Α.Π. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου βάρυναν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη Σ.Α.Ε. 069, καταβάλλονταν κανονικά στο προσωπικό και εκκαθαρίζονταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Εντούτοις, μετά την 1/1/2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, δήλωσαν αναρμοδιότητα ως προς την εκκαθάριση των συγκεκριμένων δαπανών εκτός έδρας, σημειώνοντας ότι αυτές θα καταβάλλονται εφεξής από τον Τακτικό Προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η Αποκεντρωμένη με την σειρά της απάντησε ότι η ίδια διαθέτει πιστώσεις μόνο για τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές δαπάνεςτων Τ.Α.Π. και Τ.Α.Σ., παραπέμποντας εκ νέου στο Υπουργείο Υποδομών.

Η ασυνεννοησία των κρατικών υπηρεσιών πλήττει δραματικά την λειτουργία του Τ.Α.Π. Ηλείας, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να αδυνατεί να εξυπηρετήσει ιδιοκτήτες οικιών, που αν και έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βρίσκονται σε πολύχρονη αναμονή για την έκδοση άδειας επισκευής ή την εξάλειψη υποθήκης.Επιπλέον, το έργο της αποκατάστασης και των επισκευών των κτηρίων του σεισμού του 2008 καθυστερεί εκ νέου, ενώ οι επισκευές από τον σεισμό των Κρεστένων έναν χρόνο μετά δεν έχουν ακόμα εξεταστεί.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν άμεσα ποιος φορέας εκ των δύο είναι αρμόδιος και με ποιο τρόπο θα γίνεται η κάλυψη δαπανών των εκτός έδρας μετακινήσεων του προσωπικού των Τ.Α.Σ. και του Τ.Α.Π. Ηλείας, ώστε να καταστεί εύρυθμη η λειτουργία τους και να εξυπηρετηθούν άμεσα οι πολίτες της Ηλείας, οι περιουσίες των οποίων έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet