Κώστας Τζαβάρας: Οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών αξίζουν περισσότερη ανθρωπιά και μεγαλύτερη ευαισθησία

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Στην κατάθεση Ερώτησης προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την προσωρινή ή οριστική μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών σε κτίριο, μέχρι την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων.

Το 3/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών στεγάζεται εδώ και 13 χρόνια, από το 2004, σε τρία σιδερένια μεταλλικά «κλουβιά» (τύπου container) στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν στην καλύτερη περίπτωση ανεπαρκείς, καθώς δεν παρέχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διδασκαλία και την υποστήριξη μαθητών της Ειδικής Αγωγής, προσβάλλοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού στην σχολική ζωή και εκπαίδευση.

Τα 14 παιδιά που φοιτούν την τρέχουσα σχολική περίοδο στο Ειδικό Σχολείο Λεχαινών παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές αυτισμού, νευρολογικά και κινητικά προβλήματα ή προβλήματα λόγου, είναι παιδιά με δυσκολίες συναισθηματικού και κοινωνικού τύπου και χρειάζονται την ειδική φροντίδα που προσφέρουν τα Ειδικά Σχολεία. Εντούτοις, είναι υποχρεωμένα να «στριμώχνονται» σε αίθουσες ακατάλληλες και προβληματικές και να χρησιμοποιούν τουαλέτες χωρίς προδιαγραφές για μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται.Παρά τις υπερβάλλουσες προσπάθειες του προσωπικού και του διευθυντή του κ. Χρ. Μυλωνάκη, η κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο υποδομών στο Ειδικό Σχολείο Λεχαινών εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο την Πολιτεία όσο και την τοπική κοινωνία και την χώρα ολόκληρη.

Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να φροντίζει για το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των πολιτών, όπως επιβάλει τόσο το Σύνταγμα της χώρας στο άρθρο 16 όσο όμως και από το 2ο άρθρο του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, όπου ρητά αναφέρεται ότι «ουδείς δύναται να στερηθεί του δικαιώματος να εκπαιδευθεί. Κάθε Κράτος κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο πεδίο της μόρφωσης και της εκπαίδευσης θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την μόρφωση και εκπαίδευση αυτή…».

Παράλληλα και η κοινωνία μας εκτίθεται, γιατί εκδηλώνει λιγότερη ευαισθησία και αλληλεγγύη για τα παιδιά αυτά, που οφείλει να τα προστατεύει και να τους εξασφαλίζει εκπαίδευση τέτοια που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες τους, με σκοπό να μπορέσουν να ενταχθούν την κοινωνία και να εξελιχθούν σε αυτή, με όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας, αλλά και η χώρα μας, γιατί την στιγμή που προσπαθεί με τρόπο περίοπτο να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες για άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για αυτά τα παιδιά αδιαφορεί εδώ και πολλά χρόνια, αφήνοντας τα έρμαια των ευθυνών μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων επανεκκίνησαν πρόσφατα και θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν, η μόνη πρόσφορη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση είναι αυτή της προσωρινής ή μόνιμης μετεγκατάστασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών σε ευπρεπές μισθωμένο ή ιδιόκτητο κτίριο, που να συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές. Μια λύση άμεση και επιτακτική, αφού προσβάλει το δικαίωμα τους σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, η οποία έχει ήδη προταθεί να πραγματοποιηθεί, μετά από τις απαραίτητες επισκευές/μετασκευές, σε κτίριο στο βορειοδυτικό τμήμα του προαυλίου χώρου του σχολικού συγκροτήματος του 1ου Δημοτικού/1ου Νηπιαγωγείου Λεχαινών, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Κώστας Τζαβάρας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει εκτάκτως τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, προκειμένου να μετεγκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών είτε στο υφιστάμενο κτίριο στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού/1ου Νηπιαγωγείου Λεχαινών ή σε άλλο μισθωμένο κτίριο, όπως άλλωστε ίσχυε από της ιδρύσεώς του έως και το 2004.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet