Ερωτηση Κ. Τζαβάρα στον Υπουργό Δικαιοσύνης για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις δηλώσεις Σκουρλέτη περί στημένου διαγωνισμού στη Δ.Ε.Η

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017

Στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, μαζί με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα και τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης και βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η.

Ο Π. Σκουρλέτης είχε χαρακτηρίσει τον επικείμενο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση παραγωγικών μονάδων της Δ.Ε.Η. ως «στημένο» ενώ επιπλέον είχε χαρακτηρίσει στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ως «βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα, που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία».

Όπως σημειώνει ο Κώστας Τζαβάρας, οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη ασφαλώς προδίδουν γνώση από μέρους του πληροφοριών, περιστατικών ή γεγονότων, που αναφέρονται σε συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές ή συντονισμένες συμπεριφορές ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης παραγωγικών μονάδων της Δ.Ε.Η., με στόχο τη νόθευση του συναγωνισμού, παράλληλα δεγια κινήσεις συγκεκριμένων προσώπων, που έχουν την ιδιότητα στελέχους των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, με τις οποίες επιδιώκεται η λεηλασία από μέρους των προσώπων αυτών της δημόσια περιουσίας. Το αποτέλεσμα είναι να πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκφράζεται με την όσο το δυνατόν επίτευξη μεγαλύτερου τιμήματος από την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η.

Τέτοιες δημόσιες δηλώσεις, προερχόμενες από επίσημα υπουργικά χείλη, δημιουργούν τεράστια ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με την Δ.Ε.Η. και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, ούτως ώστε να μην δικαιούται η Δικαιοσύνη να κωφεύει και να παραμένει απαθής ή αδιάφορη.

Παρόλα αυτά όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ότι έχει διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να κληθεί ο ως άνω Υπουργός για να καταθέσει τις πληροφορίες που γνωρίζει ή τα στοιχεία που κατέχει, ώστε να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση δίωξης αξιόποινων πράξεων.

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με το άρθρο 30, παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα να παραγγέλλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε αξιόποινη πράξη, ο Κώστας Τζαβάρας και οι άλλοι 2 βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται να παραγγείλει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διευκρινιστούν και να εξακριβωθούν αξιόποινες πράξεις, που κατά τις δηλώσεις του Υπουργού κ. Σκουρλέτη έχουν διαπραχθεί, τόσο στην περίπτωση διαγωνισμών για την πώληση παραγωγικών μονάδων της Δ.Ε.Η., όσο και για την συμπεριφορά στελεχών των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που υπονομεύουν την δημόσια περιουσία, με πειρατικές μεθόδους (ρεσάλτο) και προσβάλουν το δημόσιο συμφέρον.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet