Κώστας Τζαβάρας: Ένα χρόνο στις ελληνικές καλένδες η έκδοση Κ.Υ.Α. για την πληρωμή των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α.

Ανερυθρίαστα παραδέχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αμέλεια και την αδιαφορία της Κυβέρνησης, στο θέμα της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η Κυβέρνηση στους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α..Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, καθώς και άλλοι 31 βουλευτές της Ν.Δ., ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαιώνει ότι ήδη από το 2015 υφίσταται πρόβλημα με τις καταβολές αμοιβών που δικαιούνται οι ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. για την εκτέλεση των κρίσιμων εργασιών που αφορούν τις δηλώσεις Ζημιάς και τις Αιτήσεις Οικονομικής Ενίσχυσης (Π.Σ.Ε.Α.) αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές από καιρικά φαινόμενα, αλλά και  την είσπραξη των τελών για λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α..

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την ισχύ του νόμου 4354/2015 από 16 Δεκεμβρίου 2015 (και επικουρικά των νόμων 4336/2015 και 4369/2016)από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 4024/2011 και επομένως η Κοινή Υπουργική Απόφασημεαριθμό 80/14270/31-1-2014, η οποία καθόριζε τις αμοιβές τωνανταποκριτών του ΕΛΓΑ.

Χρειάστηκαν 13 μήνες στον ΕΛ.Γ.Α. και την Κυβέρνηση, προκειμένου το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. με την 4/19 Ιανουαρίου 2017 απόφαση του να καθορίσει τα ποσά των αποζημιώσεων που θα δικαιούνται πλέον οι ανταποκριτές, και τα οποία, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου υπουργού θα είναι 4 ευρώ ανά δήλωση για δηλώσεις ζημιάς φυτικής

παραγωγήςκαιζωικούκεφαλαίου και για Κ.Ο.Ε. 8 ευρώ ανά πλήρη φάκελο.Το συνολικό ποσό της ανωτέρω αποζημίωσης απαγορεύεται να υπερβαίνει το ποσότων 1.200 ευρώ τον μήνα καισυνολικά όχι πέραν του ποσού των 2.400 ευρώ το έτος. Σύμφωνα με  την απάντηση του αρμόδιου υπουργού και την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. οι παραπάνω αποζημιώσεις θα καταβάλλονται στους δικαιούχους ανταποκριτές τουΕΛ.Γ.Α. δυο φορές τον χρόνο.

Παρά όμως την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., όπως παραδέχεται και ο αρμόδιος υπουργός, εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ανταποκριτές και θα ισχύει και για έναν χρόνο πριν τη δημοσίευσή της στο Φ.Ε.Κ., προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να δοθούν τα χρήματα που εκκρεμούν στους ανταποκριτές.

Η καθυστέρηση έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καθυστερήσεων που υποβάλλει αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας και έχουν γίνει πλέον συστηματικές.

Αν μέχρι σήμερα δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των αγροτών για την κατάθεση δηλώσεων ζημιών, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ζήλο και την διάθεση των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α., που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  χωρίς αμοιβή ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Προφανώς, δεν αισθάνεται ο αρμόδιος υπουργός και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μια ακόμα την ανάγκη να αναλάβουν την ευθύνη για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους, μια από τις οποίες είναι και η έγκαιρη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αγροτών του ΕΛ.Γ.Α., ειδικά όταν από τα τέλη τους πληρώνονται τόσο οι ανταποκριτές όσο και οι εκτιμητές των ζημιών.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet