Συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του βουλευτή Κ. Τζαβάρα για τους δασικούς χάρτες.

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017

Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος αναγνώρισε την ύπαρξη εσφαλμένων καταχωρήσεων και δεσμεύτηκε την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή τροπολογίες για αποκατάστασή τους.

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,που είχε καταθέσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔκαι βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας,με την οποία ζητούσε από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό την αυτεπάγγελτη διόρθωση των λαθών που έχουν εμφιλοχωρήσει στους αναρτημένους δασικούς χάρτεςτης Ηλείας και έχουν διαφύγει τον έλεγχο της Διεύθυνσης Δασών και εμφανίζουν ως δάση και δασικές εκτάσεις αγροτικά ακίνηταείτε εντός αναδασμού, είτε παραχωρημένα σε ακτήμονες από το 1950, είτε ακίνητα εντός οικισμών, είτε αποχαρακτηρισμένα ακίνητα ήακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Από τα λάθη αυτά υπάρχει απειλή νομικού αφανισμού ιδιοκτησιών, που καλλιεργούνται εδώ και 50-60 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα εφαρμογής σε αυτά του δασικού κώδικα.

Ο Κώστας Τζαβάρας ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση,με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της προστασίας των δικαιολογημένων συμφερόντων των πολιτών,οφείλει να φροντίζει ώστε να μην πληρώνουν το κόστος της αποκατάστασης των λαθών της Διοίκησης όσοι δεν ευθύνονται ούτε έχουν καμιά συμμετοχή με πράξη ή παράλειψή τους για αυτά.Επεσήμανε ότι αυτή ακριβώς τη θέση ήδη έχει εν μέρει υιοθετήσει η Κυβέρνηση, με την έκδοση της πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργού, με την οποία ανατίθεται στις δασικές υπηρεσίες η αυτεπάγγελτη διόρθωση των λαθών στην περίπτωση των αγροτικών ιδιοκτησιών, που συμπεριλήφθηκαν στις πράξεις με τις οποίες κηρύχθηκαν αναδασωτέες οι εκτάσεις που είχαν καεί από τις πυρκαγιές του 2007.

Η λύση αυτή βέβαια ήταν μονόδρομος για το Υπουργείο, καθόσον δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποκατάστασης των σφαλμάτωναυτών, δεδομένου ότι σχετικάμε τις εκτάσεις αυτές δεν επιτρέπεται η προβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, με βάση το Ν.3889/2010. Γι’ αυτό το λόγο η Κυβέρνηση προσέφυγε στη βοήθεια του άρθρου 44 του Δασικού Κώδικα, όπου προβλέπεται η ανάκληση της διοικητικής πράξης.

Ο βουλευτής Ηλείας υπογράμμισε ότι είναι άδικο ο πολίτης να είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να πληρώνει το ειδικό τέλος αλλά και να υφίσταται την ταλαιπωρία του να πηγαίνει στα αρμόδια γραφεία να υποβάλλει τις αντιρρήσεις και να προσλαμβάνει τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να πληρώσει το κόστος της αποκατάστασης λαθών, παραλείψεων, εσφαλμένων καταχωρίσεων στους δασικούς χάρτες, για την αποκατάσταση των οποίων την ευθύνη, με βάση το άρθρο 13 του Ν.3889/2010 την έχει η Διοίκηση.

Επίσης, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Δήμου Πηνειού, οποίος διαμαρτύρεται για το ότι, ενώ είχε ακόμα προθεσμία από το νόμο για να υποβάλει τα όρια των οικισμών του, στο πλαίσιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών, εντούτοις οι χάρτες αναρτήθηκαν χωρίς να περιμένουν τις απόψεις του Δήμου, παρόλο που δεν είχε λήξει η νόμιμη προθεσμία.

Τέλος, κατέληξε ότι περιμένει να εκδηλωθεί πρωτοβουλία από τον υπουργό για να διορθωθούν και οι περιπτώσεις άλλων κατηγοριών σφαλμάτωνεκτός από τις αναδασωτέες εκτάσειςπριν από την κύρωση των δασικών χαρτών. Η Κυβέρνηση οφείλει αυτή την απάντηση απέναντι στην δικαιολογημένη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Ηλείας και όλης της Ελλάδας η υπόθεση της ανάρτησης των δασικών χαρτώνκαι η οποία οφείλεται στις παραλείψεις και τα σφάλματα της Διοίκησης.

Ο κ. Φάμελλος από την πλευρά του αναγνώρισε ότι πράγματι κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις της Διοίκησης, που οδήγησαν σε εσφαλμένους χαρακτηρισμούς αγροτικών εκτάσεων ως δασικών. Ομολόγησε και ο ίδιος, συμφωνώντας με τον Κώστα Τζαβάρα, ότι οι χάρτες που έχουν εκπονηθεί από ιδιωτικά γραφεία περιέχουν πρόδηλα λάθη, παρά το γεγονός ότι έχουν θεωρηθεί από τις Διευθύνσεις Δασών και τα δασαρχεία, άρα επομένως έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος σφαλμάτων σε πρώτο στάδιο.

Αναγνώρισε το σφάλμα της Διοίκησης σε σχέση με τις αναδασωτέες εκτάσεις, που επισήμανε ο Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση της να το διορθώσει χωρίς κόστος για τον πολίτη. Συνέχισε δε παραδεχόμενος ότι υπάρχουν πρόδηλα λάθη και εκτός των αναδασωτέων εκτάσεων, που έχουν διαφύγει της προσοχής της Διοίκησης, το οποία πρέπει να διορθωθούν και αυτά με ευθύνη της και χωρίς κόστος για τους θιγόμενους πολίτες.Η κανονικότητα της ανάπτυξης της αγροτικής καλλιέργειας είναι μια υποχρέωση των δασαρχών και των συντονιστών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, που έπρεπε να την διαφυλάξουν στο στάδιο της θεώρησης των δασικών χαρτών.

Ο αναπλ.υπουργός προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδηλωθεί από μέρους του νομοθετική πρωτοβουλία με την κατάθεση 4 τροπολογιών, που θα καλύψουν ισάριθμες περιπτώσεις αυτεπάγγελτης διόρθωσης σφαλμάτων. Τέλος τόνισε ότι πρέπει να εκδηλωθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστούν και να μην αμφισβητηθούν μελλοντικά οι αγροτικές επιδοτήσεις.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet