ΒΗΜΑτοδοτης: Αποκάλυψη του Κώστα Τζαβάρα στη Βουλή ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου δεν έχει αναστείλει την επαγγελματική της δραστηριότητα

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Με τίτλο "το τελευταίο φύλλο συκής" δημοσιεύει ΤΟ ΒΗΜΑ  στη στήλη "ΓΝΩΜΕΣ" οτι:

 Διπλοθεσίτης υπουργός

Υπάρχει διπλοθεσίτης υπουργός; Δηλαδή να είναι κάποιος ή κάποια υπουργός και παράλληλα να ασκεί άλλο επάγγελμα; Φαίνεται πως υπάρχει, και το ανακάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας. Πρόκειται για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία μετέχει ενεργά, μετά την υπουργοποίησή της, σε έναν θίασο και έγινε διπλοθεσίτης, όπως έλεγε (και είναι γραμμένο στα πρακτικά της Βουλής), προς χάριν του Πολιτισμού.

Αλλά το Προεδρικό Διάταγμα 104/2014 αναφέρει ρητά (και δεν μπορεί να υπάρξει παρερμηνεία) ότι αναστέλλονται από την ανάληψη υπουργικής θέσης όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Κάτι που γνώριζε και η κυρία Κονιόρδου, αλλά επιχείρησε να ερμηνεύσει μόνη της το ΠΔ, λέγοντας ότι στην άλλη της δουλειά εργάζεται... αμισθί.

Με δυο λόγια μπορεί να έχει δύο εργασίες, αλλά αμείβεται μόνο από τη μία. Ισχύει όμως αυτό; Δηλαδή, εάν ένας δικηγόρος γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να ασκεί αφιλοκερδώς και το επάγγελμα του δικηγόρου, να παρίσταται ως υπουργός στα δικαστήρια ή στον Αρειο Πάγο; Γίνεται τέτοιο πράγμα;

Το θέμα της κυρίας Κονιόρδου έφτασε, όπως ήταν φυσιολογικό, στη Βουλή και της ζητήθηκε να παραιτηθεί από το υπουργικό αξίωμα για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον Πολιτισμό. Μάλιστα την κατηγόρησαν και για παράβαση καθήκοντος, διότι το παραπάνω ΠΔ θέλει τον ή την υπουργό να απέχει από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και να ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτή θα μπορούσε να είναι και η πραγματική ερμηνεία του νομοθέτη, κάτι, κι εδώ είναι το περίεργο, για το οποίο συμφωνούν και πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε, μαθαίνω, σε δύσκολη θέση και πρέπει να επιλέξει είτε τον θίασό της, ως ηθοποιός, αφού τόσο πολύ αγαπά την τέχνη (όπως της είπε από το βήμα της Βουλής και ο κ. Τζαβάρας), είτε να παραιτηθεί πάραυτα από τον υπουργικό θώκο.

Αλλά δεν το βλέπω, αφού η ίδια επιμένει ότι με την τέχνη της υπηρετεί τον Πολιτισμό, άρα και το κοινωνικό σύνολο. Οπως και να 'χει το πράγμα, εάν παραιτηθεί από υπουργός, τότε θα πρέπει να επιστρέψει και την έως τώρα αμοιβή που έλαβε ως πολιτικά προϊσταμένη του υπουργείου Πολιτισμού. Καθότι ο νόμος είναι νόμος και δεν ερμηνεύεται κατά το δοκούν.

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet