Κώστας Τζαβάρας: Η ανικανότητα και η αδιαφορία της Κυβέρνησης μετατρέπει τους δασικούς χάρτες στην Ηλεία σε μέσο νομικού αφανισμού αγροτικών περιουσιών, εκμεταλλεύσεων και οικιών

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Από τις 23 Ιανουαρίου αρχίζει να τρέχει για τους κατοίκους της Ηλείας η 60ήμερη προθεσμία προβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, που αναρτήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου. Μέχρι και τις 23 Μαρτίου όσοι έχουν έννομο συμφέρον για τη διόρθωση των χαρτών αυτών και κυρίως όσοι ιδιοκτήτες, μισθωτές, εκμεταλλευτές αγροτικών εκτάσεων έχουν αγροτικά ακίνητα, τα οποία εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στους συγκεκριμένους χάρτες, πρέπει να προσβάλλουν με αντιρρήσεις τους χάρτες αυτούς, κατά την έκταση που αυτοίπροσβάλλουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια οι συμπολίτες μας αυτοί γιατίη Κυβέρνηση, που έπρεπε να διασφαλίσει την ακρίβεια και την πιστότητα του περιεχομένου των χαρτών αυτών, ενδιαφέρεται μόνο για το εισπρακτικό μέρος της υπόθεσης, θεσπίζοντας υπερβολικά ειδικά τέλη για τις αντιρρήσεις σε σχέση με τις οικονομικές δυσκολίες, πουπλήττουν την ελληνική περιφέρεια και κυρίως τους αγρότες. Πράγματι στην Ηλεία διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος αγροτικών εκμεταλλεύσεων (χωράφια, σπίτια, γεωργικές εγκαταστάσεις κλπ) εμφανίζονται στους χάρτες αυτούς ως δάση και δασικές εκτάσεις.

Το καταπληκτικότερο όμως είναι ότι όσες καλλιεργούμενες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 εμφανίζονται  στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες. Γι’ αυτό ιδιαίτερηπροσοχή πρέπει να καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους γιατί αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 60 ημερών ή αν απορριφθούν οι αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων, οι δασικοί χάρτες θα γίνουν οριστικοί, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή στο μέλλον να θεωρεί τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στους χάρτες αυτούς ως δάση και δασικές εκτάσεις.

Ταυτόχρονα οι χάρτες αυτοί μετά την οριστικοποίησή τους θα  αποτελέσουν την βάση για την χορήγηση των πάσης φύσεως ενισχύσεων και αποζημιώσεων με βάση το Ο.Σ.Δ.Ε., με ορατό κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις.Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 105.800 στρέμματα που έχουν δηλωθεί στο Ο.Σ.Δ.Ε. από τις περιοχές των Δήμου Πύργου, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως, έχουν κριθεί αναδασωτέα σύμφωνα με τους αναρτημένους χάρτες 34.000 ή ποσοστό 32%. Παράλληλα έχουν περιληφθεί εκτάσεις που έχουν δοθεί ήδη από το 1952 με παραχωρητήρια του Ελληνικού Δημοσίου για την εγκατάσταση προσφύγων, που προφανώς και αυτοί κινδυνεύουν να δουν ξαφνικά την περιουσία τους να αφανίζεται νομικά στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, αν η Κυβέρνηση δεν αντιληφθεί εγκαίρως την ανεπανόρθωτη ζημιά που τους απειλεί από την διαδικασία της επικύρωσης τωνδασικών χαρτών.

Η αγανάκτηση που έχει προκληθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι δικαιολογημένη, πλην όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκληθούν για ιδιοκτησίες και εκμεταλλεύσεις κατοίκων της Ηλείας, που δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς ή δεν έχουν τα μέσα να αναλάβουν το κόστος της πληρωμής του ειδικού τέλους που απαιτείται για την παραδεκτή προβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδεικνύει την αδιαφορία της για τον πρωτογενή τομέα, επιβάλλοντας νέα χαράτσια στους αγρότες της Ηλείας και οδηγώντας τους σε απόγνωση. Είναι απολύτως αναγκαίο και επιβεβλημένο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων, νομοθετικών και ενημερωτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο αυτό κρίσιμο πρόβλημα για τον αγροτικό κόσμο άμεσα και ουσιαστικά:

α) Επιβάλλεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε ενημερώσεις σε όλα τα χωριά για τις διαδικασίες και τους τρόπους προβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, παρατείνοντας παράλληλα και την προθεσμία των 60 ημερών, η οποία εν όψει των ειδικών συνθηκών που επικρατούν κρίνεται υπερβολικά  σύντομη,

β) Να μειωθεί το ειδικό τέλος για την προβολή αντιρρήσεων και να θεσμοθετηθεί ένα και μοναδικό τέλος για κάθε ενιστάμενο πολίτη, ανεξάρτητα από τον αριθμό ακινήτων για τα οποία προβάλλει αντιρρήσεις και όχι ένα για κάθε ακίνητο, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία,

γ) Να απαλλαγούν από την πληρωμή ειδικού τέλους όσοι είναι ιδιοκτήτες με παραχωρητήρια του Δημοσίου ακινήτων που τους έχουν μεταβιβαστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την αποκατάστασή των ως προσφύγων και τέλος

δ) Να αποχωριστούν αυτεπαγγέλτως οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που, χάριν ευκολίας ίσως, συμπεριλήφθηκαν στους χάρτες των αναδασωτέων εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές του 2007.

Είναι αδιανόητο να καλείται ο πολίτης να πληρώσει το κόστος της αποκατάστασης των λαθών που έχει προκαλέσει η Διοίκηση. Για τον λόγο αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη, ζητώντας να μάθει αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις παρεμβάσεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιούργησε με την αδιαφορία της στους κατοίκους της Ηλείας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet