Ερώτηση Κώστα Τζαβάρα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές από τον παγετό στην Ηλεία

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017

Στην κατάθεση Ερώτησης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή τις νέες καταστροφές στην φυτική παραγωγή της Ηλείας, που προκάλεσε ο παγετός που δημιουργήθηκε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών του 2016.

Οι αγρότες της Βάρδας, του Καπελέτου, των Μακρισίων, των παραποτάμιων περιοχών του Αλφειού αλλά και άλλων περιοχών της Ηλείας είδαν για μια ακόμα φορά την παραγωγή τους να πλήττεται σοβαρότατα από τον παγετό και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες στο νομό. Τόσο οι καλλιέργειες της πατάτας και των άλλων κηπευτικών, υπαίθριων και θερμοκηπιακών, αλλά και οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών δέχτηκαν την χαριστική βολή μετά από τις απανωτές καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες της προηγούμενης χρονιάς, οι εντονότατες βροχοπτώσεις και οι εντομολογικές προσβολές.

Ειδικά δε για τα εσπεριδοειδή, σοβαρές είναι και οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πλέον τα δέντρα με ολοκληρωτική καταστροφή. Επιπλέον και σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ οι καλλιέργειες της πατάτας και των κηπευτικών ασφαλίζονται έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό ζήτημα σε όσους παραγωγούς δεν έχουν προλάβει να συγκομίσουν την παραγωγή τους και υπέστησαν ζημιές από τον παγετό τις επόμενες μέρες.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ομαλοποιηθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων λόγω της απεργίας των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να τον ενημερώσει εάν έχουν γίνει οι σχετικές αναγγελίες για τις νέες καταστροφές αλλά και να προχωρήσουν τάχιστα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών, προκειμένου να καταστεί δυνατό να αποζημιωθούν οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι το τελευταίο εξάμηνο βλέπουν το εισόδημα τους να έχει εξανεμιστεί εξαιτίας των καταστροφών που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή από τις θεομηνίες και την υπερβολική καθυστέρηση στις αποζημιώσεις. Τέλος, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει σε όλες τις σχετικές ενέργειες προκειμένου να μην υπάρξει παραγωγός, ο οποίος υπέστη ζημιά από τον παγετό, που να μην αποζημιωθεί λόγω της εγγύτητας της καταληκτικής ημερομηνίας ασφάλισης της παραγωγής.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet